KONDOLANSEPROTOKOLL: Norske soldater signerte kondolanseprotokoll i Mazar-e-Sharif. Foto: Forsvaret
KONDOLANSEPROTOKOLL: Norske soldater signerte kondolanseprotokoll i Mazar-e-Sharif. Foto: ForsvaretVis mer

- Risikosituasjonen er dramatisk forverret

Spesielt i områdene der nordmennene er, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Norske Afghanistan-eksperter mener det er liten grunn til optimisme når det gjelder sikkerhetssituasjonen i det tidligere Taliban-styrte landet.

I går ble fire norske soldater drept av en veibombe, i det som er den verste enkelthendelsen for norske styrker i Afghanistan siden oppdraget startet.

Med 95 drepte er juni dermed den blodigste måneden for de utenlandske styrkene siden invasjonen for ni år siden.

SORG: Norske medsoldater tente i går kveld lys for de falne soldatene. Foto: FORSVARET
SORG: Norske medsoldater tente i går kveld lys for de falne soldatene. Foto: FORSVARET Vis mer

Ekspertene mener årsakene til økningen i tapstall er flere.

Svar på offensiv - For det første har Taliban gjennom mange år jobbet med å utvide sin innflytelsessfære geografisk. En annen årsak er at en del av den nye strategien er å øke trykket på Taliban, noe som også fører til at Taliban trapper opp sin aktivitet. En tredje forklaring er at den nye strategien begrenser bruken av flystøtte for å begrense sivile tap. Det fører til økt risiko for de utenlandske styrkene, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Gårsdagens veibombe-angrep skjedde mens en ny internasjonal Taliban-offensiv er under opptrapping i det sørlige Kandahar, og USA er i ferd med å sette inn 5000 ekstra soldater i nordområdene. 700 av dem skal inn i Faryab, der de norske soldatene opererer.

- I Afghanistan har det vært sånn hele tida, jo mer man har presset på fra vestlig side, iverksatt store offensiver, dess mer motstand har det ført til, sier Ståle Ulriksen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Mulig hevn I tillegg til den amerikanske opptrappingen har også afghanske styrker intensivert jakten på Taliban. Flere Taliban-kommandanter og soldater er blitt drept i den to uker lange afghanske offensiven. Det har ført til spekulasjoner om at angrepet som rammet kjøretøyet de norske soldatene satt i, kan ha vært en ren hevn fra Talibans side.

DREPT: Orlogskaptein Trond Andre Bolle. Foto: Forsvaret/SCANPIX
DREPT: Orlogskaptein Trond Andre Bolle. Foto: Forsvaret/SCANPIX Vis mer

- Det har vært et mønster - særlig når sentrale Taliban-ledere blir tatt ut - å svare direkte, sier Berg Harpviken, som understreker at dette blir rene spekulasjoner.

Heller ikke Helge Lurås ved Nupi sier et mulig hevnmotiv kan utelukes.

- Det er ikke unaturlig å tenke seg at det var et direkte hevnangrep eller at det dreide seg om et signal noen ønsket å sende, sier Lurås.

DREPT: Løytnant Christian Lian. Foto: Forsvaret/SCANPIX
DREPT: Løytnant Christian Lian. Foto: Forsvaret/SCANPIX Vis mer

Samtidig peker både han og Nupi-kollega Ulriksen på at de norske soldatene opererer i et uoversiktlig landskap der det er uklart hvilke grupper som tilhører Taliban, hva som bare er rene kriminelle nettverk som kjemper om penger, makt og smuglerruter, og hvilke bånd de lokale afghanske myndighetene har til de ulike grupperingene.

Disse konfliktene med et lokalt utspring bidrar til å sette de norske soldatene i en ytterligere utsatt posisjon.

- Norge er kommet uforvarende inn i dette. De blir sett på som en okkupasjonsmakt som støtter opp om et regime som ikke har støtte i lokalbefolkningen, sier Lurås.

Våpenkappløp Såkalte improviserte eksplosiver (IEDs) eller veibomber er blitt et av opprørsgruppenes viktigste våpen mot de internasjonale styrkene. Mellom 60 og 70 prosent av skadene og tapene som de internasjonale styrkene blir påført stammer fra IEDs.

DREPT: Kvartermester Andreas Eldjarn. Foto: Forsvaret/SCANPIX
DREPT: Kvartermester Andreas Eldjarn. Foto: Forsvaret/SCANPIX Vis mer

I det som er blitt et våpenkappløp mellom Taliban og de internasjonale styrkene, har det ikke lykkes å vende kappløpet i Natos favør, sier Lurås.

Han viser til etterretningsinformasjon som tyder på at Taliban og andre opprørsgrupper får bistand fra eksterne aktører til å utvikle avanserte bomber, som trenger gjennom de pansrete kjøretøyene.

- Også Taliban er blitt flere, opprørsbevegelsen er blitt sterkere og i stand til å yte bedre motstand, sier Lurås.

DREPT: Fenrik Simen Tokle. Foto: Forsvaret/SCANPIX
DREPT: Fenrik Simen Tokle. Foto: Forsvaret/SCANPIX Vis mer

Derfor frykter ekspertene at det er få tegn til bedring i Afghanistan, også sett i lys av den dystre rapporten fra den avsatte generalen Stanley McChrystal. Den tidligere øverstkommanderende for styrkene i Afghanistan advarer landene som er involvert i landet mot at de ikke må vente framgang de neste seks månedene.

- Risikosituasjonen er blitt dramatisk forverret, spesielt i områdene der Norge holder til, sier Berg Harpviken.

- Vi må regne å se mer av dette, sier Ulriksen, og viser til at de norske soldatene har vært involvert i flere dramatiske episoder, som kunne ført til store tap.

NI SKADD: Flere norske soldater ble skadd da de ble tatt i bakhold av Taliban i Ghormach-distriktet. Foto: Lars Kroken/Forsvaret/SCANPIX
NI SKADD: Flere norske soldater ble skadd da de ble tatt i bakhold av Taliban i Ghormach-distriktet. Foto: Lars Kroken/Forsvaret/SCANPIX Vis mer