Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Risikoutsatt måtte selv frakte coronasmittet til behandling

- Nå frykter vi ikke bare å miste ham, men også familiemedlemmet som måtte utsette seg for smitte, sier Stine Agledal til Dagbladet.

PLAKATER: Plakater med informasjon om coronaviruset henger godt synlig flere steder ved Sykehuset i Vestfold (SIV). Foto: Trond R. Teigen / NTB scanpix
PLAKATER: Plakater med informasjon om coronaviruset henger godt synlig flere steder ved Sykehuset i Vestfold (SIV). Foto: Trond R. Teigen / NTB scanpix Vis mer

En nordmann i 60-åra kom hjem fra Ischgl tidligere denne uka, og begynte etter hvert å få symptomer på SARS-CoV-2, bedre kjent som coronaviruset. I løpet av dagene etter hjemkomst, ble han så dårlig at han knapt fikk puste, forteller et familiemedlem til Dagbladet.

Nordmannen ringte så broren sin, og fortalte om symptomene. Broren kontaktet Sandefjord legevakt, som skal ha gitt et noe uventet svar:

- De sa at han selv måtte frakte familiemedlemmet ned på legevakten, sier Stine Agledal, som er niesen til vedkommende.

Dette til tross for at broren selv er i 60-åra, og dermed kan kategoriseres som en person i risikogruppen for viruset, understreker hun.

Ble lagt i respirator

Agledal forteller til Dagbladet at familiemedlemmer gjentatte ganger ga legevakten klar beskjed om at den syke hadde vært på tur til Ischgl i Østerrike, der flere nordmenn har fått påvist smitte etter skiferie, og at han hadde alle symptomer som tilsvarte coronaviruset.

IKKE FORNØYD: Stine Agledal forteller nå historien sin i håp om å kunne endre rutinene. Foto: Privat
IKKE FORNØYD: Stine Agledal forteller nå historien sin i håp om å kunne endre rutinene. Foto: Privat Vis mer

Men beskjeden var ifølge Agledal klar: Frakt vedkommende selv.

- Broren måtte kjøre og hente den syke og frakte ham til legevakten. Etter at de kom fram, ble det klart at han måtte bli overført til Sykehuset i Vestfold (SIV), sier hun.

Han ligger nå i respirator, og har testet positivt for SARS-CoV-2.

Reagerer sterkt

Agledal reagerer sterkt på hvordan legevakten håndterte situasjonen.

- Her prøver de fleste oppegående mennesker å holde seg selv i karantene, nettopp for å unngå å bli smittet, men så blir de pålagt av legevakten å frakte en person som strengt tatt kommer fra episenteret av coronautbruddet – med symptomer på sykdom. Det er jo helt hårreisende, sier hun.

Totalt 558 nordmenn har fått påvist coronaviruset etter reise i Østerrike. Til sammenlikning har 153 personer blitt smittet fra Italia.

- Nå risikerer vi ikke bare å miste han, men også broren hans som kan ha blitt utsatt for smitte under transporten.

Broren sitter nå hjemme i karantene med sin kone, forteller Agledal.

LEGEVAKTEN: Det syke familiemedlemmet ble seinere fraktet til Sykehuset i Vestfold (SIV), der han nå ligger i respirator. Foto: Privat
LEGEVAKTEN: Det syke familiemedlemmet ble seinere fraktet til Sykehuset i Vestfold (SIV), der han nå ligger i respirator. Foto: Privat Vis mer

- Redd for at det kan skje andre

Agledal forteller til Dagbladet at flere familiemedlemmer har forsøkt å ringe Sandefjord legevakt for å klage på forholdet. Hun syntes det er «vanvittig» at friske mennesker blir bedt om å frakte coronapasienter selv, i stedet for å bli hentet av helsepersonell med smittevernsutstyr.

Svaret de fikk, var svært unnvikende, ifølge Agledal.

- Vi fikk beskjed om at prosedyren var slik på grunn av stor pågang, og at vi måtte kontakte en person lenger opp i systemet om vi skulle klage ytterligere, sier hun.

De skal også ha fått beskjed om å sende klagen per brev.

Agledal velger å fortelle historien sin fordi hun håper «prosedyrene blir endret umiddelbart slik at ingen andre blir utsatt for det samme».

- Vi har sendt klagen per brev til legevakten og fylkeslegen, men dette vil jo sannsynligvis ikke bli lest før om lang tid. Hvor mange kan bli unødvendig smittet på liknende vis i mellomtida? spør Agledal.

Smittevernoverlege Maria Vanbakk-Rüther bekreftet på en pressekonferanse fredag at en person er innlagt på intensivavdelingen på sykehuset, og at personen er i respirator. Vestfold sykehus vil ikke oppgi oppdaterte tall av personvernhensyn da Dagbladet tar kontakt søndag.

33 personer i Norge får intensivbehandling for Covid-19.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

Henviser til midlertidige retningslinjer

Dagbladet har vært i kontakt med Sandefjord legevakt og Sandefjord kommune med spørsmål om retningslinjene deres. Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad sier at de ikke kan kommentere konkrete pasientsaker, men svarer på generelt grunnlag:

- Legevakten forholder seg til medisinsk hastegrad når det gjelder transport av pasienter. Dersom det ikke er behov for ambulanse på det aktuelle tidspunkt, følger legevakten anbefalinger som står beskrevet på pasientreiser.no, som oppfordrer personer som kan kjøre eller bli kjørt til behandling selv, om å gjøre det, skriver han i en uttalelse.

På pasientreiser sine nettsider henviser de til en midlertidig rettighetsendring, der det står:

«Hvis du kjører selv eller blir kjørt til behandling, får du nå dekket tilleggsutgifter, som parkering, bom og bilferje. Dette er en midlertidig rettighetsendring som følge av coronaviruset.

Dette er både for å forhindre smitte av coronavirus via offentlig og rekvirert transport, men også for å kunne stille tilrettelagt transport til rådighet for de brukerne som trenger dette mest i tiden framover.

Denne midlertidige rettighetsendringen er foreløpig og gjelder reiser fra og med 12. mars 2020.»

- Helsepersonell vurderer bruken

På spørsmål fra Dagbladet om de midlertidige rettighetsendringene har tatt høyde for at personer som kan være smittet av coronavirus, kan smitte familiemedlemmer, venner eller andre som selv må frakte dem til behandling, svarer kommunikasjonsansvarlig ved Pasientreiser HF, Guri Brenden Lønnerød, at det er opp til ansvarlig behandler å vurdere pasientens behov for rekvirert transport.

- De midlertidige retningslinjene tilrettelegger for at flere som kan det, kan kjøre bil. Men jeg ser absolutt problemstillingen når den nærmeste er i risikogruppa, sier hun.

KRITISK: Donald Trump lover at mer hjelp var på vei for stater som lider av en kritisk mangel på medisinsk utstyr, sykehussenger og testanlegg. Video: AP. Vis mer

Agledal påpeker at den smittede hadde holdt seg i karantene etter hjemkomst, og at han ikke hadde vært i kontakt med andre – før broren ble pålagt av legevakten å eksponere seg for potensiell smitte.

- Den aktuelle personen fikk knapt puste, og hadde alle symptomer som tilsvarte coronaviruset, ifølge familien. Oppfylte ikke dette kriteriet for å kunne få tilrettelagt rekvirert transport til legevakten?

- Det er opp til helsepersonell å vurdere bruken hele veien, det gjør ikke vi. Vi har bare utvidet retningslinjene for pasientene, slik at de midlertidig kan få mer igjen hvis de kan kjøre bil, i stedet for å bruke for eksempel drosje på reisen sin, sier Brenden Lønnerød.

Etter at denne saken ble publisert mandag har kommuneoverlege Augestad kommet med et nytt svar i saken:

- Vi har stor forståelse for at det kan oppleves vanskelig og krevende å bli bedt om å ordne transport til legevakten på egenhånd, ikke minst i disse tider med begrensinger på bruk av annen transport, som for eksempel taxi, sier Augestad.

- Vi ser at privat transport av mulig koronasmittede kan innebære smitterisiko, og venter nå på at spesialisthelsetjenesten skal gi legevakten et tilbud om alternativ transport for mistenkt smittete pasienter. Per nå har imidlertid ikke legevakten noe egen transportmulighet, og retningslinjene er klare på at ambulanse er forbeholdt pasienter som trenger behandling under transport.

- Det er også slik at legevakten for tiden opplever et enormt trykk. Antall henvendelser har aldri vært større, og det vil nødvendigvis oppstå situasjoner og vurderinger som må tas raskere enn normalt. Vi tar naturligvis alle tilbakemeldinger fra pasienter på alvor og gir alltid tilbud om både møte og skriftlige tilbakemeldinger når eventuelle klagesaker skal gjennomgås. Taushetsplikten hindrer oss i å kommentere enkeltsaker som dette, men vi forsøker alltid å ivareta de involverte på best mulig måte.

Hele Norges coronakart