Riskerer miner og bakhold

De norske soldatene som deltar i krigshandlingene risikerer både miner og bakhold, sier den norske forsvarseksperten John Berg til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berg er norsk korrespondent for det anerkjente militærtidsskriftet Jane's Defence Weekly. Han tror de norske soldatene som deltar i framrykningen mot al-Qaidas og Talibans styrker i fjellene, kan ha samme oppdrag som USAs elitestyrker.

- Det vil si at de er i direkte kontakt med kampflyene og styrer dem mot bombemål, sier Berg.

Dette har vært de amerikanske elitestyrkenes fremste oppgave under krigshandlingene i Afghanistan. Den afghanske regjeringshæren og lokale militser utgjør infanteriet i krigen, og er trolig mest utsatt.

I tidligere kriger sendte framskutte observatører informasjon tilbake til kommandoenheter, som igjen brakte informasjonen om fiendtlige mål til pilotene.

Framskutt

Det nye er at soldatene står i direkte kontakt med flyene. Det gir større presisjon og raskere angrep.

Berg ser også for seg at norske soldater kan ha i opppdrag å laserbelyse så amerikanske fly og kamphelikoptre kan bombe dem.

En tredje mulighet er at de driver såkalt oppklaring og observasjon, der soldatene fra Fosvarets spesialkommando inntar oversiktspunkter forholdsvis langt framme og kommuniserer informasjon til sentralen over sikkert samband.

Berg tror den største faren nordmennene utsettes for er landminer. Men det uventede er alltid farlig. Både bakhold og brå framrykninger av en fiende som var i ferd med å trekke seg unna, kan bringe nordmenn i skuddlinjen.

Truffet

Soldatene er trolig fraktet inn i kampsonen med helikoptre, eventuelt med små lastebiler. Dette er de afghanske styrkenes foretrukne transportmåte.

USA bekrefter at helikoptre er truffet. Men det dreier seg om kamphelikopteret Apache, som under ildgivning eksponerer seg for fiendens raketter i 15 til 18 sekunder, anslår Berg.

Totalt deltar om lag 1.500 soldater i den allierte operasjonen mot al-Qaida og Taliban. Norge, Canada, Australia, Danmark, Frankrike og Tyskland bistår amerikanerne.

Bakkestyrkene er blitt angrepet mens de forsøkte å tette mulige fluktruter fra Shahi-Kot-dalen. en amerikaner ble drept og flere andre såret.

Ny bombe

USA har ifølge New York Times satt inn et nytt våpen mot hulene der man regner med at flere hundre talibansoldater og al-Qaida-folk skjuler seg.

Det beskrives som en varmebombe på 1.000 kilo. Bomben sender en vegg av fortærende hete dypt inn i hulegangene hvis den treffer riktig.

Berg antar at det enten er snakk om et nytt våpen, eller om en kraftig trykkbombe at den typen som ble utviklet allerede under Vietnam-krigen for å rydde landingsplasser.