«Rist en baby til døde»-program fjernet fra iTunes

Vekker harme i USA.

KOMMER MED EN ADVARSEL: I «Baby Shaker» skal brukeren riste iPhonen, slik at babyen på mobilens skjerm slutter å gråte og dør. Produsentene advarer dog mot at dette prøves på ikke-virtuelle barn. Foto: SIKALOSOFT
KOMMER MED EN ADVARSEL: I «Baby Shaker» skal brukeren riste iPhonen, slik at babyen på mobilens skjerm slutter å gråte og dør. Produsentene advarer dog mot at dette prøves på ikke-virtuelle barn. Foto: SIKALOSOFTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Apples populære musikk- og programvarebutikk iTunes valgte i går å fjerne et kontroversielt spill etter sterke reaksjoner fra en rekke brukere, ifølge AP.

Programmet er et lite spill for selskapets mobiltelefon iTunes.

«Baby Shaker» går ut på å bruke mobilens akselerasjonsmåler som registrerer bevegelse, til å riste det gråtende spedbarnet på skjermen til døde for å stilne tårene.

Skal dempe irritasjonen
Spillet, laget av det heller ukjente utviklerselskapet Sikalosoft, dukket opp i iTunes på mandag.

Produsentene beskriver det som en enkel måte å få ut irritasjonen på de høytgråtende barna man treffer på bussen eller flyet.

- Spedbarna er overalt der du ikke ønsker at de skal være! De forstyrrer når du forbereder deg til den store presentasjonen på jobben med sin ustoppelige gråt. Før Baby Shaker var det ingenting du kunne gjøre med det, stod det blant annet i beskrivelsen av programmet.

Det advares dog på slutten mot å prøve dette med ekte barn.

Stopper gråten
Programmet, som koster 99 cent, omkring 6,5 kroner, er svært enkelt.

En tegning av en baby vises på skjermen, mens barnegråt strømmer ut av mobilens høyttaler med stadig økende styrke.

For å stoppe lyden, må iPhones ristes helt til skjermbildet skrifter til nok en babytegning, denne gangen med røde kryss over øyne.

Kontaktet media
De amerikanske nettavisene plukket opp nyheten om dette i går, da flere ble kontaktet av en kvinne som selv mistet et barn etter at det ble ristet til døde.

Ristingen, shaken baby syndrom (SBS), fører til nakkeslengskader, akutte skader i hjernevevet og blødninger utenpå hjernen og i øynenes netthinner, ifølge Pasienthåndboka.

En rekke amerikanske interesseorganisasjoner som jobber med å forebygge SBS har naturlig nok engasjert seg sterkt i saken.

- Ikke nok med at de gjør nær av dette, men de oppfordrer faktisk til det. Dette er helt forferdelig, sier Marilyn Barr, grunnleggeren av det amerikanske ressurssentret for SBS, til Msnbc.com.

Hun får støtte av Patrick Donohue, grunnlegger av «Sarah Jane Brain Foundation», som jobber med å øke den medisinske kunnskapen om behandlingen av SSB-ettervirkningene.

- Som far til en treåring som ble ristet av sin barnevakt når hun var bare fem dager gammel, har jeg ikke ord for å beskrive min reaksjon, sier Donohue til AP.

Streng kontroll
Det er ukjent hvor mange ganger programmet har blitt lastet ned før det fjernet fra iTunes etter påtrykk fra både brukere og media.

Apple har gjentatte ganger tidligere fått kritikk for sine for strenge retningslinjer når det kommer til hvilke programmer de tillater i iTunes.

Selskapet forbeholder seg retten til å avvise alle programmer som kan oppfattes som støtende for deres brukere.

Alle programmer forhåndsgodkjennes, før de havner blant de mer enn 25 000 andre applikasjoner i nettbutikken.

Selskapet har til nå ikke ønsket å kommentere hva som gikk galt da Baby Shaker åpenbart slapp gjennom denne kontrollen.

- Denne ble fjernet i dag, var den eneste responsen Msnbc fikk fra Natalie Kerris ved Apple da de kontaktet selskapet om saken i går.

Milepæl
En rekke utviklere har tidligere klaget på praktiseringen av disse reglene.

Apple var for eksempel lenge imot å åpne for heller harmløse småprogrammer, hvis eneste funksjon er å lage prompelyder.

Etter mye protester, valgte selskapet etter hvert likevel å tillate disse. Et søk viser at det i skrivende stund finnes omkring 200 slike programmer i iTunes.

Småprogrammer til iPhone og iPod Touch har vist seg å bli svært populært. Apple regner med at antall programnedlastninger vil passere en billiard denne uka, ifølge CrunchGear.