Rist på juleskinka!

Trykker juleribba på snippen? Fortvil ikke! Dagbladet har samlet ekspertisen som kan forvandle deg fra et julevrak til en spreking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jula med sine utallige julebord og kakefat er over oss. Om ei uke vil treningsstudioene lokke med januartilbud og ukebladene flomme over av slankekurer som lover hurtige vekttap. De henvender seg til din dårlige samvittighet og irritasjon over julekiloene.

Hverdag er best

Men når panikken over julekiloene har lagt seg, har mange glemt nyttårsforsettene og er tilbake der de startet - bare enda litt tyngre. Helseguruene er enige - det eneste som nytter er en varig endring av kosthold og trimvaner. Vi viser deg hvordan du raskt kommer inn i en ny, sprek livsstil.

Vi har plukket ut to eksperter på hvert sitt felt. Kari Jaquesson er en av Norges mest ettertraktede instruktører - kjent fra «God morgen, Norge» og helsemagasinet I Form.

Jenny Jenssen er artist, og turnerer for tida med showet «Jenny Jenssens julete jul». Ved siden av musikken har hun arbeidet som Grete Roede-kursleder i over tjue år, og har slanket bort tusenvis av kilo.

- Jula er til for å nytes. Men alt med måte. Det er forferdelig å ha en sånn metthetsfølelse at du må åpne buksa og ligge på sofaen i en time etter måltidet, sier Jenny Jenssen.

- Jula tar helt overhånd og varer altfor lenge. For noen varer festlighetene fra midten av oktober og fram til januar, sier Kari Jaquesson.

- Mange fortsetter med kosingen og forblir i en negativ sirkel. Vi har vent oss til store porsjoner og kost oss med feit mat. Da summerer kiloene seg fort, sier Jenny.

Ingen sultekur

Det aller viktigste romjulsrådet er at panikkslanking og skippertak fungerer dårlig.

- Ni av ti som bare bruker slanking for å miste fett, mislykkes i å holde vekta nede over tid. Jeg lærer klientene mine å slutte å slanke seg, og heller finne andre grunner til å trene. Tenk på hvor deilig det er å få god kondis igjen, hvor gøy det er å gjøre nye ting med kroppen din, det sosiale rundt trimmen og overskuddet du får i hverdagen, sier Jaquesson.

Også Grete Roede-instruktør Jensen er opptatt av at vi skal endre livsstil og ikke se på endring av kostholdsvaner som noe midlertidig.

- Det er ikke det vi spiser mellom jul og nyttår som gir det største utslaget på vekta, men hva vi spiser mellom nyttår og jul. Du trenger ikke å sulte deg for å gå ned i vekt. Tenk langsiktig, og spis god, vanlig hverdagsmat. Det er fremdeles lov å kose seg iblant. Små endringer i hverdagskosten kan gjøre store utslag, sier Jenny.

Grønt

Hennes råd er ikke vanskelige å følge, men kan redusere livlinjen din betraktelig.

- Spis fem grønne hver dag, og drikk vann. Frukt og grønt reduserer søtbehovet, og vannet renser og får fortgang på fordøyelsen. Spis regelmessig, helst hver fjerde time. Det øker forbrenningen og gjør at du ikke får panikksult og går amok på nærmeste gatekjøkken. Hvis du i tillegg bytter ut daglige matvarer med magrere alternativ, garanterer jeg deg et lettere liv. Husk at sunn og god mat smaker deilig.

- Hvordan kommer man i gang hvis man ikke har trent noe særlig før?

- Hvis du virkelig er utrent, bør du ta det rolig i starten, sier Jaquesson.

Rask bedring

- Å gå er en flott start, fordi det er lett å utføre, lite belastende og engasjerer store muskelgrupper. Du kan like gjerne gå på tredemølle på et treningssenter som ute, dersom du liker det sosiale i å trene sammen med andre. Intensiteten på treningen har mye å si. Trener du flittig to ganger i uka, en time hver gang med en blanding av kondis og styrke, vil du både kjenne og se endringer i kroppen og merke det på psyken din på bare noen uker. Legger du til en tredje økt, vil du merke det enda fortere. Det beste er at jo dårligere form du er i, jo raskere vil du merke endringene når du bare har fått begynt.

Trimtips

Karis tips

1. Sett en startdato og skriv den inn i dagboka.

2. Bestem dager og klokkeslett, type aktivitet og skriv inn i boka di for de neste seks månedene. De avtalene skal ikke brytes!

3. Ta deg tid til å visualisere det du skal gjøre, se for deg hvor godt det skal bli og minn deg selv hver dag på hvorfor du skal trimme.

4. Hent inspirasjon fra blader og bøker, abonner på sporty lesestoff.

5. Definer deg selv som en aktiv person: ta konsekvent trapp i stedet for heis, gå en kveldstur når du kjeder deg, rett deg opp i ryggen, velg vann når noen byr deg brus, osv.

Jennys tips

1. Jobb med tålmodigheten din. Ting tar tid, men med tida kommer resultatene.

2. Spis minst fem grønne om dagen. Frukt dekker søtbehovet, og gir masse energi.

3. Spis regelmessig, helst hver fjerde time. Det virker positivt på forbrenningen.

4. Bytt til lettere matvarer i det daglige. På sikt kan det spare deg for mange kilo.

5. Sett delmål, og fokuser på seirene.

Ikke vær for streng

- Hvorfor er det da så få som klarer å realisere nyttårsforsettene sine hvis det er så lite som skal til?

- Det er ikke nok å bare ønske seg en slankere og sprekere kropp. Du må leve slik at kroppen din viser livsstilen. For å lykkes med det må du lage noen kjøreregler for deg selv - men ikke for mange og ikke for strikte. Husk å ta én dag av gangen.

Jenny Jenssen tror også at et sterkt ønske om resultater er utgangspunktet for all forandring.

- Det er en jobb å gjøre, men ingen kan gjøre den for deg. Utålmodighet er folks verste fiende. Man vil se resultater over natta. Men ting tar tid. For mange er det en god støtte å gå på kurs og gå ned i vekt sammen med andre. De fleste har brukt mange år på å legge på seg. Da bør de akseptere at det tar noen måneder å gå ned i vekt også, sier Jenssen.

Alt å vinne

Hvis du letter på rumpa og prøver Karis trimøvelser hjemme eller på kontoret, er du i gang. Du har ingenting å tape - alt å vinne.

- Å legge på seg er ikke et tegn på at kroppen din er syk, men at livsstilen din er det. Er du daff i kroppen, blir du daff i toppen, slår Kari fast.

- Kroppen er et fantastisk maskineri. Tenk på hva du ftrer den med! sier Jenny.

Da er det bare opp til deg. Trimavtale i morgen?

Hopp og sprett: Noe av det mest befriende som finnes er å sette på en herlig låt og hoppe og sprette rundt. Du blir varm, andpusten og får opp humøret på 5 minutter! Start gjerne dagen med en slik oppkvikker! Flott som oppvarming for øvelsene også. Hopper og spretter du i vei i 12-15 minutter får du en kjempegod kondisjonseffekt.
Armhevinger: Styrker skuldrer, brystmuskler og baksiden av overarmene. Kan gjøres på knærne, eller med strake bein (hardere). Strekk albuene slik at du hever kroppen fra gulvet. Hold magen litt inn slik at ikke ryggen svaier. Hodet skal ikke henge. Blir selv armhevinger med bøyde knær for hardt kan du ta dem mot en vegg.
Ryggstrammer: Styrker muskler i rygg, armer, rumpe og lår, samt kjernemuskler i magen. Strekk arm og motsatt bein så langt du kan. Ikke løft for høyt, men hold kroppen i en rett linje. Løft og hold mens du teller 1-2-3 og senk på 4 for å bytte side. Hold magen inn hele tida.
Sit-ups med vri: Former midjen og siden av magen. Ligg på rygg med bøyde knær og en hånd under nakken. "Krøll" deg sammen så skulderen løftes, strekk den ledige armen til motsatt kne. Bytt på høyre og venstre, eller alle rep. til den ene siden, så den andre. Pust ut av munnen på vei opp, inn av nesa på vei ned.