- Rister av sinne

En kontroversiell sommerkampanje i Spania har skapt store reaksjoner. Nå raser enda en av kvinnene som er avbildet i kampanjen.

LIKTE IKKE DETTE: Sian Green-Lord er avbildet helt nede til venstre. Kroppen hennes ser ikke slik ut i virkeligheten, sier hun. Foto: Den spanske regjeringen
LIKTE IKKE DETTE: Sian Green-Lord er avbildet helt nede til venstre. Kroppen hennes ser ikke slik ut i virkeligheten, sier hun. Foto: Den spanske regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg rister av sinne. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare hvor sint jeg er nå. Det er én ting å bruke et bilde av meg uten tillatelse. Men det er noe annet å redigere kroppen min, sier britiske Sian Green-Lord i en video på Instagram, ifølge BBC.

Målet med kampanjen var angivelig å vise at alle kropper er like mye verdt, og var laget av en spansk kunstner på oppdrag fra det spanske likestillingsdepartementet.

Fjernet protesefot

Green-Lord sier at hun fikk vite om kampanjen da en venn sendte den til henne. Hun er den andre kvinnen i kampanjen som reagerer på at et bilde av henne er brukt uten tillatelse.

Tidligere i uka ble det kjent at den britiske modellen Nyome Nicholas-Williams også var avbildet uten at hun ble spurt i forkant.

- Til å begynne med syns jeg det var hyggelig, men da jeg innså at det var for en kampanje ble jeg irritert. Jeg ble aldri spurt om å være en del av det, sa modellen til The Guardian.

Green-Lord er avbildet nede til venstre i kampanjen. Protesefoten hennes er redigert bort, i tillegg til at badedrakta hennes er fikset på.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, annet enn at det er veldig feil, sier hun i Instagram-videoen.

Hun forteller at hun måtte amputere foten etter at hun ble påkjørt av en taxi i USA i 2013.

Beklager bruk

Kunstneren bak kampanjen, Arte Mapache, la seg flat torsdag denne uka, gjennom en tråd på Twitter. Hun beklager å ha brukt bilder av kvinner uten å hente inn tillatelse i forkant.

- Først og fremst vil jeg komme med en offentlig beklagelse til modellene som har inspirert bildene til kampanjen, og for å ha brukt en ulisensiert skrifttype (som jeg trodde var gratis), skriver hun.

Videre sier hun at hun ønsker å fordele honoraret likt mellom personene på plakaten, og til kjøpet av lisensen. Ifølge henne var honoraret for arbeidet 4490 euro, tilsvarende cirka 44 000 norske kroner.

- Min intensjon var aldri å misbruke bildet av modellene, men å vise hvordan kvinnene har inspirert meg gjennom kunsten min, sier Mapache.

Ville hatt «fotoshoot»

Nicholas-Williams var glad for å høre at hun hadde inspirert kunstneren, men hadde satt pris på å bli kontaktet angående bildebruken og fått betalt for det.

- En «fotoshoot» i Spania hadde vært enda bedre, legger hun til.

SJOKKERER: Influenseren Mary Sebastian Pickles Magdalene vekket oppsikt etter at hun «trashet» en Airbnb. Video: Rød Løpere/Instagram/@1800leavemaryalone Vis mer

Modellen godtok unnskyldningen og ønsket tilbudet om en del av honoraret velkommen.

Kvinneinstituttet, som står bak kampanjen, sier at det er et forsøk på å vise at alle kropper er like mye verdt.

En av de fem kvinnene i kampanjeillustrasjonen viser en toppløs kvinne etter en mastektomi.

De spanske myndighetene har ifølge BBC ikke svart på den nyeste kritikken rundt kampanjen. I en uttalelse tidligere denne uka, sa kvinneinstituttet at kampanjen var et svar på blant annet fobi mot overvektige kropper, som er særlig aktuelt om sommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer