Coronapandemien

Rister på hodet om vaksinepass

Oslo Høyre krever at byrådet bruker vaksinepass for å åpne utelivet raskere. Men Raymond Johansen skjønner ikke hva han skal gjøre.

UFORSTÅENDE: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen skjønner ikke hvordan et vaksinepass skal brukes til å gjenåpne Oslo nå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag presenterte byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gjenåpningsplanen for hovedstaden. Allerede fra dag én blir det åpnet for flere gjester i private hjem, ti tilskuere på utendørs arrangementer og lettelser i organisert idrett for ungdom.

Vil ha mer offensiv byrådsleder

På trinn to skal blant andre butikker, kjøpesentre, restauranter, barer og treningssentre få åpne. Når det blir er imidlertid uklart.

Opposisjonsleder i Oslo, Høyres gruppeleder i bystyret Anne Haabeth Rygg er redd for at listen for neste trinn av gjenåpningen er lagt for høyt. Hun ønsker seg en mer offensiv byrådsleder og peker på vaksinepasset, eller coronasertifikatet, som regjeringen har varslet.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Ingen data sendes over til Dagbladet, alt skjer kun på din datamaskin.

- Jeg er glad for at man viser vei ut av krisen. Men man kunne gått i dialog med næringslivet om vaksinepasset som kommer neste uke.

VIL HA PASS: Gruppeleder i Oslo Høyre Anne Haabeth Rygg mener byrådet må bruke vaksinepasset til åpne Oslo raskere. Foto: Høyre / NTB
VIL HA PASS: Gruppeleder i Oslo Høyre Anne Haabeth Rygg mener byrådet må bruke vaksinepasset til åpne Oslo raskere. Foto: Høyre / NTB Vis mer

- Da kan folk vise at de er vaksinerte, og man kunne brukt det til å gjenåpne treningssentre, barer, serveringssentre og butikker. Jeg kunne ønsket meg en mer pågående holdning, fortsetter Haabeth Rygg.

Haabeth Rygg er opptatt av de mange som går ledige på grunn av stengte butikker og utesteder.

- Dette er en litt fattig trøst for de 37 000 som fortsatt står uten jobb i Oslo. Hadde vi brukt vaksinepasset kunne vi sendt en beskjed til de mange i næringslivet om at du kan gjenåpne butikken din neste uke for de mange som er vaksinerte.

Rådvill byrådsleder

Byrådsleder Raymond Johansen mener på sin side for mye er uklart om et mulig vaksinepass, som myndighetene omtaler som et coronasertifikat. Han peker på at dette er regjeringens bord, og at han ikke vet noe om prosjektet.

Før Dagbladet får stilt spørsmålet om gjenåpning med bruk av vaksinepass ferdig, begynner Johansen å riste på hodet.

- Da vet Haabeth Rygg noe ikke jeg vet. Når vil dette komme, hvordan skal det praktiseres? FHI har også en rekke spørsmål til dette. Det er jo ingen realitet nå, sier byrådslederen.

Johansen sier likevel at han er positiv hvis det skulle bli aktuelt å bruke coronasertifikatet lokalt i hovedstaden.

- Nå snakker vi om hvilke tiltak vi skal innføre idag. Men jeg vil gjerne være med på en diskusjon med regjeringen når vaksinepasset kommer. Jeg har tidligere uttalt meg positivt om vaksinepasset.

- Grunnleggende urettferdig

- Om det kan fungere positivt: Du verden så glad jeg skal bli!, avslutter Johansen entusiastisk.

Et vaksinepass, eller coronaserifikat, vil først og fremst være gyldig for de som er vaksinerte. Helseminister Bent Høie har også sagt at det skal være tilgjengelig for personer som tester seg 72 timer i forveien.

Flere, blant annet overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, har problematisert bruken av et vaksinepass.

Dette vil ikke være for alle, Haabeth Rygg?

- Nei, det er urettferdig. Dette viruset er grunnleggende urettferdig. Men det er ikke noen annen måte gjøre det på. Det blir ikke noen rettferdig gjenåpning av Oslo, sier gruppeleder for Høyre Anne Haabeth Rygg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer