HÅNDHILSTE: For en måned siden hilste aktor Thorbjørn Klundseter (til v.) på drapstiltalte Ronny Kjeldsen i Gjøvik tingrett. I dag satt Kjeldsen og ristet på hodet da aktor prøvde å styrke Knut Arne Thorstensens forklaring.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HÅNDHILSTE: For en måned siden hilste aktor Thorbjørn Klundseter (til v.) på drapstiltalte Ronny Kjeldsen i Gjøvik tingrett. I dag satt Kjeldsen og ristet på hodet da aktor prøvde å styrke Knut Arne Thorstensens forklaring. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Ristet på hodet av aktor

- Han er tatt i bløff flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Tidligere i dag gjorde aktor Thorbjørn Klundseter alt han kunne for å styrke Knut Arne Thorstensens (33) forklaringer rundt hva som egentlig skjedde på Vollheim gård i Søndre Land.

Etter lunsj brettet Klundseter opp ermene for å rive ned troverdigheten til storesøster Berit Thorstensen (52) og Ronny Kjeldsen (43).

Nekter
Mens lillebror Thorstensen har tilstått medvirkning til to drap nekter Berit Thorstensen og hennes ekskjæreste Kjeldsen enhver befatning med drapene på Jan Petter Aarstad og Ragnar B. Abrahamsen.

Aktor mener at Berit og Knut Arne Thorstensen planla å drepe Aarstad sammen med Kjeldsen for å bruke trygdepengene hans etter at han var død.

Ifølge tiltalen skal Kjeldsen ha blande en sprøyte med heroin som Knut Arne Thorstensen skulle sette på Aarstad for deretter å forlate ham i et tomt hus slik at det skulle se ut som en overdose.

Når aktor kommer til punktene som angår Kjeldsen sitter han oppmerksomt bakerst på tiltalebenken og følger nøye med. Samtidig rister han på hodet og ser svært oppgitt ut.

Planen gikk galt
Planen om å etterlate Aarstad i huset gikk galt fordi lillebror Thorstensen ikke orket å bære ham opp. I stedet kjørte han de få kilometrene tilbake til Vollheim gård med en snorkende Aarstad ved siden av seg.

Deretter har Thorstensen forklart at han gikk inn, fortalte at Aarstad lå i bilen før han gikk på toalettet og satte en sprøyte amfetamin.

Etter en halvtimes tid går han ut igjen og ser at overkroppen til Aarstad henger ut av bilen. Så skal Kjeldsen har slept Aarstad opp til en brønn og dumpet ham.

Lillebror Thorstensen har forklart at han så storesøsteren og hennes ekskjæreste ved brønnen på gården. Søsteren skal ha støttet en trillebor Kjeldsen dro opp med en vaskemaskin i.

- Tatt i bløff
- Han har brukt mye tid på å forklare at han var mye borte fra gården høsten 2006. Men både Berit og Knut Arne har anvist tid og sted. Selv om Berit har forsøkt å distansere Ronny lenger vekk fra handlingen. Men hun har ikke forklart ham bort fra gården. Han er tatt i bløff flere ganger, sa aktor, samtidig som Kjeldsen så rett på ham og nok en gang ristet oppgitt på hodet.

Storesøster Thorstensen er heller ikke troverdig ifølge aktor.

Politiet har hele tiden ment at hun var hjernen og oppdragsgiveren for de to drapene samt to grove ran.

- Berit har forklart at da Knut Arne kom tilbake sa han at Jan Petter lå i bilen og sov. Hun har forklart at hun tok med seg avispapir til branntomta som skulle brennes. Hun så ikke hva som skjedde, men hørte lyder. Hun forklarte at hun ikke turte gå bort og se for hun trodde at JP var død. Hun forsto det ved at Jan Petter satt i bilen at han var død. Da hun i retten ble spurt om hvordan hun skjønte det,  svarte hun at Jan Petter aldri ville ligget i bilen og sovet. Hun har også sagt at hun trodde Abrahamsen var død da hun fikk vite at han lå på låven, for han ville aldri ligget der. Denne type uttalelser inviterer sterkt til at Berit på det tidspunktet har hatt god innsikt i hva som skulle skje, hevdet aktor Klundseter.

Tilpasset seg broren
Han tok også fram poenget med at kvinnen ble gjort kjent med brorens avhør.

Klundseter mener hun har tilpasset seg etter lillebrorens forklaringer.

- Berit er konfrontert med opplysninger i avhørene. I retten var hun svært opptatt av å presisere at hun ikke hadde sett hva Ronny hadde gjort. Det er Knut Arne dette er myntet på. Det er Knut Arne som har gjort det.

I avhør i begynnelsen av april 2008 har hun opplyst at billysene sto på mens de to mennene holdt på ved brønnen.

- Gang etter gang tilpasser hun sine forklaringer i retten. Det er vanskelig å feste lit til det Berit forklarer. Hun har forklart seg ut fra Knut Arness forklaringer, påsto aktor.