Rita har truffet land

Rita pisker Texas og Louisiana - nå venter ny flom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orkanen Rita traff land klokka 09:38 i dag morges norsk tid. Sentrum for orkanen traff langs kysten i grenseområdet mellom Louisiana og Texas, mellom byene Houston og allerede hardt rammede New Orleans.

Det er i ferd med å bli lysne også i statene som er rammet av Rita, og orkanen har begynt å bevege seg innover i landet. Orkanen traff opprinnelig land med styrke 3, en orkanstyrke som kan virke lav sammenliknet med kategori 5 som var fryktet, men som likevel er kraftig nok til å ta livet av mennesker og ødelegge bygninger.

Orkanen er blitt kategori 2. Det betyr at vinden i orkanen beveger seg med en kraft på 100 kilometer i timen, langt sterkere enn det de fleste nordmenn kan klare å forestille seg.

Ukjent skadeomfang
Mer enn to millioner mennesker har forlatt hjemmene sine før Rita kom. Men noen har nektet å flytte på seg. Nå har desperate mennesker ringt politiet flere steder og bedt om å bli hentet. Til tross for de massive advarslene i forkant av orkanen, er de blitt overrasket av naturkreftene og vil nå ut av området. Men mange får nei.

- Svaret er at vi skal sjekke hos dere etterpå, sier Robin Martin ved redningssentralen i Lake Charles i Louisiana.

Meteorologene frykter at vannet kan stige med opptil seks meter som følge av orkanen. Ifølge National Hurricane Center fulgte en seks meter høy stormflo etter orkanen. I nordvest kan orkanen skape tornadoer som beveger seg i 200 kilometer i timen.

CNN har nyhetsreportere utplassert flere steder der orkanen nå herjer. Fra Beaumont i Texas er overføringen delvis borte på grunn av stormkastene. Reporteren på livesendinga sto knapt oppreist og kunne ikke høre hva som ble sagt i studio fordi ørene hans var fulle av vann.

Frykter dødsfall
Midt i orkanens bane ligger byen Lake Charles. Her er det allerede rapportert om store skader på bygninger. 95 prosent av innbyggerne er evakuert, men myndighetene frykter for sikkerheten til dem som har valgt å bli igjen.

Sabine Pass er også i kjerneområdet der orkanen gikk i land. I nærheten ligger den lavtliggende byen Port Arthur, som nå trues av oversvømmelse.

KJEMPEKREFTER: Radarbildet fra i natt viser hvordan Ritas ytterkant treffer land med enorm kraft. Foto: SCANPIX
KJEMPEKREFTER: Radarbildet fra i natt viser hvordan Ritas ytterkant treffer land med enorm kraft. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er i disse områdene at folk kommer til å dø, sier direktør Max Mayfield ved National Hurricane Center.

New Orleans oversvømmet

Det er bare noen dager siden New Orleans ble erklært nesten tørr igjen etter katastrofen for flere uker siden. Men nå er New Orleans nok en gang under vann, melder AP. Dikene tåler ikke det massive regnet, og flomvannet samler seg i områdene som nærmest druknet etter at Katrina traff jazzbyen.

Flere steder når vannet opp til vinduene i andre etasje. Biler står allerede under vann igjen.

Houston og byen Galveston er tilsynelatende blitt spart for det verste. Men ingen tør spå sikkert hvordan orkanen utvikler seg de neste dagene: Orkanen Katrina viste at naturkreftene overgår alle spådommer. Byene kan likevel rammes av oversvømmelse.

Voldsom styrke
Likevel er myndighetene tilsynelatende lettet over at Rita antakelig vil gjøre mindre skade enn Katrina:

- Rita er ikke så kraftig, ikke så stor og traff et mindre befolket område, sier direktør Max Mayfield ved National Hurricane Center.

Regnet pisker området og enorme mengder vann treffer bakken. Samtidig er det svært kraftig vind i området langs kysten der de nå merker at orkanen Rita har veltet inn. Meteorologene venter mer enn 60 centimeter med regn.

En rekke steder er strømmen gått, og vinduer som skal være orkansikre, er blitt knust av de voldsomme vindkastene.

Men den største bekymringen i øyeblikket er de store områdene med oljeraffinerier i sørstatene. En fjerdedel av USAs olje kommer fra dette området. Orkanen Rita kan føre til at anleggene skades og ikke kan produsere olje. I så fall vil USA og resten av verden raskt merke enda høyere priser og dårligere tilgang på olje.

I tillegg kan oversvømmelse og skader på raffineriene gi store miljøskader.

(Kilder: CNN og AP)

STORBRANN: I Galveston i Texas brøt det ut storbrann i natt. Det voldsomme regnet stopper ikke flammene, som spres av den kraftige vinden. Brannfolkene kan bare se på.
VENTER: Lara Schultz er evakuert fra New Orleans. Sammen med familien venter hun på et hotellrom uten strøm på at Rita skal passere.