«Rita» raser mot kysten

Og vannet flommer fortsatt inn i New Orleans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det såkalte 9th Ward-distriktet er en av områdene i New Orleans som er under hardest angrep fra orkanen «Rita», og også et av de fattigste. I dag vasket vannet igjen over en dike i området ifølge CNN.

Tungt regn og sterk vind fra uværet nådde byen fredag, og truet igjen den sterkt ødelagte byen. Ifølge Barry Guidre i nasjonalgarden i Georgia stiger vannet nå med åtte centimeter i minuttet.

Forsterket

Ordfører Ray Nagin sa torsdag at demningene som brast da «Katrina» traff New Orleans den 29. august har blitt forsterket før ankomsten til «Rita». Arbeidere har lempet på flere sandsekker rundt dikene, og har også fått inn ekstra pumper for å få bort det ekstra vannet.

Nagin føler seg sikker på at dikene vil klare å stå imot det nye uværet.

- Militærets ingeniørkorps har utført en del ekstra arbeid som skal sørge for at dikene, i deres nåværende tilstand, skal takle trykket fra stormen, sier Nagin til reportere.

Når kysten

Meterologer forventer at «Rita» når kysten søndag morgen, sannsynligvis mellom Galveston, Texas og grensa til staten Louisiana.

STRØMMER INN: Vann fra orkanen «Rita» strømmer inn fra den industrielle vannkanalen inn gjennom en dike i det såkalte 9th Ward-distriktet. Dermed stiger igjen vannet i allerede sterkt ødelagte New Orleans. Foto: SCANPIX
STRØMMER INN: Vann fra orkanen «Rita» strømmer inn fra den industrielle vannkanalen inn gjennom en dike i det såkalte 9th Ward-distriktet. Dermed stiger igjen vannet i allerede sterkt ødelagte New Orleans. Foto: SCANPIX Vis mer

Selv om New Orleans har vært under stormvarsel de siste dagene, sier Det nasjonale orkansenteret fredag at «enhver tropisk storm i New Orleans-området er forventet å begrense seg til noen få sterke vindbyger som en følge av at de store regnbåndene er i hurtig bevegelse.»

Dette betyr i praksis at den primære trusselen mot byen er mye regn.New Orleans kan forvente mellom 8 og 12 centimeter regn i forbindelse med «Rita», melder orkansenteret.

Her kan du se retningen det er forventet «Rita» vil ta de neste timene.

Evakuerer

Guvernør i Louisiana, Kathleen Blanco, har oppfordret innbyggerne langs kystlinjen i staten om å evakuere nordover umiddelbart.

- Dikene har blitt svekket. Alt er sårbart i nedslagsområdet i Orleans, sa Blanco torsdag.

«Rita» var fredag morgen en orkan i kategori 4, men ble i løpet av dagen nedgradert til kategori 3. Den har fortsatt en voldsom vindstyrke, med hastigheter opp mot 200 kilometer i timen.

Selv om stormsenteret er langt unna New Orleans, genererer den fortsatt kraftig vind i en radius på rundt 335 kilometer.

- Vi tror fortsatt at uværet vil nå land i den øvre delen av Texas-kysten, kanskje til og med så langt nord som den sørvestlige delen av Louisiana, sier Ed Rappaport, visedirektør  ved Det nasjonale orkansenteret.

Han legger likevel til at det fortsatt er en mulighet for at «Rita» kan dreier sørover mot Galvestone/Houston-området.

Følg Rita på nettet:

Weather.com

NASAs orkansider

NOAAs nettsider

Bli med den imponerende bloggen til Bryan Woods og Jordan Golson

Sjekk værsidene til Weather Underground

<B>OMFATTENDE: Satellittbilde av «Rita» tatt ved 3-tiden fredag ettermiddag.
<B>NY FLOM:</B> Her kan en se at New Orleans nok en gang er i ferd med å bli offer for det omfattende uværet som har rammet den amerikanske kysten i år.