Ritt-fritt EU

KØBENHAVN (Dagbladet): Ritt Bjerregaard fikk - igjen - avskjed på grått papir. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har bestemt at den kontroversielle EU-kommisaren må hjem etter fem år på maktens tinder i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom ikke som noen stor overraskelse, men var likevel en bitter pille å svelge for Ritt, da Nyrup Rasmussen i går kveld kunngjorde at Danmarks medlem av den nye EU-kommisjonen heter Poul Nielson. Han er nå utviklingsminister.

Det ble i dag bestemt at Nielson skal ha ansvaret for Unionens forhold til bistandsarbeid overfor den tredje verden.

Eksportert

Da Bjerregaard fikk jobben som miljøkommisar i EU for fem år siden, var det først og fremst for å få en notorisk urostifter vekk fra den politiske andedammen i Danmark. Med Ritt på en prestisjetung post i utlandet, trengte ikke Nyrup Rasmussen lenger å frykte hennes innenrikspolitiske intriger i det Socialdemokratiske Parti.

Men også i Brussel greide Ritt Bjerregaard hurtig å gjøre seg bemerket.

Helvete brøt løs da hun ville offentliggjøre sin dagbok fra de første månedene på tronen. Sleivete karakteristikker av andre medlemmer i kabinettet, gjorde at hun til slutt måtte droppe prosjektet. Avisa Politiken fikk fatt i manuskriptet og trykte det - slik at alle fikk vite hva hun mente.

- Det er beklagelig at jeg ikke får fortsette som dansk kommisar, sa Bjerregaard i en kort kommentar i går. Hun takket for seg med å lange ut etter statsminister Nyrup Rasmussen, som hun mener har brukt alt for lang tid på å avklare hvem som skal representere Danmark de neste fem årene.

- Dette fører til at vi nå ikke kan sikre oss en av de gode portefølgene, sier Bjerregaard.

Hevn på hjemmebane

Ritt Bjerregaard (59)ble herostratisk berømt, da Anker Jørgensen kastet henne ut av regjeringen, fordi hun på statens regning hadde bodd i dyre dommer på hotell Ritz i Paris.

Bjerregaard har allerede fått sikker listeplass til det neste Folketingsvalget. Det spås at hun vil bruke tida fremover til å gjøre livet surt for sin gamle erkerival - statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Han kan nå vente seg utspill som kommer til å splitte partitoppen og velgerne.

Blant annet er Ritt en ihuga tilhenger av at de danske forbeholdene mot Amsterdamtraktaten må fjernes. Så her blir det bråk.

<B>KOMMER HJEM:</B> EU-kommisær Ritt Bjerregaard.