Rituell umenneskelighet

Det bør ikke være en menneskerett å påføre dyr unødig lidelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden opplysningstiden har Europa utviklet ideen om dyrs rettigheter utifra fornuft og innlevelse. Ideen innebærer et oppgjør med Descartes som mente at dyr var enkle maskiner uten evne til å føle, og dermed uten rettigheter. For Immanuel Kant hadde dyrene ingen rettigheter, men mennesker har plikter overfor dem. Dyr ligner på mennesket. De strever for livet, tar vare på avkommet sitt, og de motsetter seg smerte og død. I vår tid hevder mange at dyr har egenverdi som levende vesener. Det har vært en lang utvikling. I gamle dager sa norske bønder «Ikkje for hat, berre for mat», når de leide dyrene ut for slakting. Parallelt med kravet om dyrevelferd har den tanken vokst frem, at mennesket ødelegger seg selv ved å behandle dyr på en grusom måte. Vi kan miste vår menneskelighet.

Slike ideer er truet. I norsk lov er det nedfelt krav om at dyr skal bedøves før slakting for å redusere lidelse. Også EU har et generelt krav om bedøvelse, men det gis dispensasjoner ved rituell slakting, hvor man tillater overskjæring av strupen mens dyrene er ved full bevissthet. Dette utføres på brorparten av alle lam bl.a. i Frankrike og Belgia, på 5 til 20 % av alle kalver i Spania, Nederland og Belgia, samt på 3 til 10 prosent av alt voksent storfe i disse landene. I tillegg eksporterte EU i 2005 ca. 250000 storfe til Midtøsten - motivert av ca. 60. mill. euro. i eksportstøtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer