- Riv, ruskende galt

Mens noen står i kø for å kjøpe bobler til 17. mai, venter andre på tur for å få mat på bordet.

LANGE KØER: På Vinmonopol over det ganske land var det lange køer fredag ettermiddag. Et steinkast unna Vinmonopolet på Grønland, er det også et sted med lang kø fredag ettermiddag - nemlig Fattighuset. Reporter: Jeanette Nyhammer Vik. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved Grønlandsleiret i Oslo står det mange mennesker i kø. En stor varebil er på vei for å levere nye varer til Fattighuset, noe som skal sikre mat på bordet til de som ikke har råd til å kjøpe den selv.

Styreformann på Fattighuset, Sverre Rusten, forteller at køen i dag har vært voldsom i forhold til ellers.

- I dag har den vært ganske lang, helt ned og rundt kvartalet. Den er ikke så lang nå, for vi tar selvfølgelig unna, men i dag har det vært stor pågang.

VOLDSOM KØ: Styreformann i Fattighuset Sverre Rusten sier dagens har vært preget av lange køer. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
VOLDSOM KØ: Styreformann i Fattighuset Sverre Rusten sier dagens har vært preget av lange køer. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

På grunn av corona har ikke Fattighuset matutdeling på mandager, bare onsdager og fredager.

- Det er mye som er stengt på 17. mai, så det er kanskje grunnen til at køen har vært så lang, sier styreformannen.

Han stiller ingen spørsmål til hvorfor folk kommer dit, men bemerker at i tillegg til de som kommer fast, så er det nå flere som har mistet inntektene på grunn av nedstengningen av samfunnet.

- De har det ikke lett, det er veldig mange forskjellige skjebner.

Lange køer til polet

Et lite steinkast unna Fattighuset ligger Vinmonopolet, hvor den lange køen utenfor strekker langt rundt hjørnet.

- Det er klart at det er store kontraster i samfunnet. Det er ikke nødvendigvis bare rike folk som står i en polkø, det er mange vanlige folk også, sier Rusten.

En av dem som tålmodig venter på å få handle inn bobler til 17. mai, er Malin Jensen Salte. Hun nærmer seg endelig inngangen etter å ha ventet i 30 minutter.

- Nå trodde jeg at jeg var tidlig ute, men tydeligvis ikke. Det går fint, det må man nesten regne med.

- Hva tenker du om den andre køen borte i gata?

- Uff, det er så klart dumt. Det er vel litt på grunn av corona det også, mange som er i krise. Så det er kontraster. Absolutt!

Aldri sett lengre kø

50 meter lenger bak i den lange køen står Bjørg Storås. Hun har tatt med seg egen handlekurv på hjul for å spare seg for mye løfting.

TRIST: Flere av de oppmøtte utenfor Vinmonopolet reagerer kraftig på de lange køene til Fattighuset. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
TRIST: Flere av de oppmøtte utenfor Vinmonopolet reagerer kraftig på de lange køene til Fattighuset. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

Hun planlegger ingen voldsom feiring i år på grunn av corona, men har likevel tenkt å kjøpe seg litt sprudlevann til den store dagen. Aldri før har hun opplevd en større kø til Vinmonopolet på Grønland i Oslo.

- Herregud tenkte jeg, slik har jeg ikke sett den før. Jeg har stått i kø her før, men aldri hatt det slik som dette.

Storås er fra Langevåg i Sula, men har bodd på Grønland i mange år og har derfor ofte lagt merke til de lange køene utenfor fattighuset.

- Ja, den køen bruker å gå helt opp til kirkebakken. Det har jeg sett på fredager når jeg har gått rundt.

Solås synes det er skikkelig trist med alle som må vente i kø for å få tak i mat.

- Hva skal man si til sånt? Hva skal man si til dem i dette velstandssamfunnet vi lever i? Det blir som et paradoks, som er vanskelig å forholde seg til. Selv om jeg ser det og at dette er noe som er riv ruskende galt i grunn.

Engasjement skaper giverglede

Ved Fattighuset har køen vokst seg litt lengre etter at lastebilen har levert de nye matvarene.

Like før påske skrev Dagbladet om at matkøene utenfor Fattighuset ved Grønlandsleiret i Oslo hadde blitt betraktelig lengre. Organisasjonen hadde opplevd en betraktelig økning av borgere som henvendte seg til dem for hjelp under pandemien.

- Vi har fått mye ekstra på grunn av oppmerksomheten fra blant annet dere i Dagbladet. Vi er inne i en god bølge, og håpet er at i hvert fall at en del av dem, skal bli mer fast levering og ikke bare akkurat nå.

- Noen har lovet det, så det er det vi håper på, sier Rusten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer