Rivalen kalte Trump «jackass». Trump svarte med «idiot». Så leste han opp nummeret hans foran hele USA

Mysteriet Trump fortsetter å øke på meningsmålingene.

VARSLET NEDGANG: Selv om Donald Trump gjør det bra på meningsmålingene akkurat nå, mener mange eksperter at Trump snart vil falle av i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: AP Photo/Danny Johnston/NTB Scanpix
VARSLET NEDGANG: Selv om Donald Trump gjør det bra på meningsmålingene akkurat nå, mener mange eksperter at Trump snart vil falle av i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Foto: AP Photo/Danny Johnston/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det stormer rundt Sirkus-Trump om dagen. Som ventet, ifølge mange.

I helga gikk først Donald Trump ut og sa at han ikke anser John McCain som en krigshelt. Dette ble ikke overraskende tatt svært ille opp av mange, men Trump har nektet å si unnskyld.

Kort tid etter brukte en rekke medier spalteplass på å fortelle hva Trump selv gjorde mens McCain satt i fangenskap: Han bodde nemlig på Manhattan og festet med «verdens vakreste damer».

Stunt på stunt Nå skaper Trump rabalder igjen. Og det to ganger på like mange dager.

Trump har de siste dagene vært i en knallhard ordkrig med South Carolinas republikanske senator Lindsey Graham. De to er arge konkurrenter i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Graham har kalt Trump for «jackass», og Trump har svart med å kalle Graham «idiot». På et arrangement i South Carolinas med hundrevis av tilskuere, gikk Trump enda lengre. For langt ifølge mange.

Som en hevnaksjon leste han nemlig opp Grahams telefonnummer fra scenen, og oppfordret alle til å ringe ham, skriver CNN.

- Gi det et forsøk, sa Trump fra talerstolen.

Delte bilde av drapsdømt Men det stopper ikke der.

Mandag presterte han å retweete et bilde av en drapsmann som er dømt til tre ganger livstid i fengsel, etter å ha drept sin gravide kone og deres to døtre i 1970.

Hvorfor gjorde Trump det? Jo, han ble lurt av en twitter-bruker til å tro at bildet viste en krigsveteran som stemmer for Trump, skriver The Independent.

Men bildet var altså av drapsmannen Jeffrey MacDonald iført militæruniform, med følgende bildetekst. «Min tøffe Vietnamveteran-far har også baller, derfor stemmer han for Trump!»

Det tok ikke lang tid før twitterbrukere begynte å kommentere at Trump hadde videreformidlet et bilde av en drapsmann, men bildet ble liggende ute på Trumps konto i sju timer, før det til slutt ble fjernet.

Dette er imidlertid ikke første gang Trump har publisert et bilde av en drapsmann.

I september truet han med å saksøke en twitterbruker etter å ha blitt lurt til å dele et bilde av seriemorderne Fred og Rose West ved å late som om det var hans avdøde foreldre.

Foreløpig stor støtte Midt oppe i alt dette forsøker altså Trump å vinne plassen som republikanernes presidentkandidat. Til tross for skandalene, så går det meget bra så langt.

Samtidig som Trump kom med de provoserende uttalelsene om John McCain, fullførte ABC News og Washington Post en spørreundersøkelse.

Resultatet av undersøkelsen viser at Trump har dobbelt så stor støtte som sine argeste konkurrenter, skrev Washington Post mandag.

Kortvarig glede for Trump Hvor lenge dette vil vare, er et helt annet spørsmål. Mange eksperter er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før Trump vil falle på meningsmålingene.

Rivalen kalte Trump «jackass». Trump svarte med «idiot». Så leste han opp nummeret hans foran hele USA

Svein Melby, USA-ekspert ved Institutt for Forsvarsstudier, tror Trump-fenomenet vil være relativt kortvarig i republikanernes valgkamp.

- Trump har uttalt en del ting som historisk ikke har vært akseptert å si i den amerikanske debatten, og flere på høyresiden syns det er positivt at noen nå setter ord på utfordringene USA står overfor. Trump vinner på dette på et tidspunkt hvor valgkampen ikke har kommet skikkelig i gang. Men når valgkampen begynner å dreie seg om seriøs politikk, kommer selv de som er frustrerte til å innse at Trump umulig kan fylle jobben som amerikansk president, sier Melby.

Han får støtte av redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no Are Tågvold Flaten:

- Trump-sirkuset varer ikke, og han vinner ikke.

Vil velge mer moderat Trump utgjør likevel et problem for republikanernes politiske ledelse. Trumps harde retorikk mot innvandrere gjør at han støter fra seg blant annet latinamerikanske velgere, en velgermasse som kan bli avgjørende i kampen om å vinne presidentvalget.

Men historien tilsier at ledelsen foreløpig kan ha lav puls.

Etterhvert som flere av de republikanske kandidatene faller av, vil velgermassen vende seg mot mer moderate alternativer enn Trump.

- Det er et kjent fenomen at republikanerne til slutt ender opp med å nominere relativt moderate presidentkandidater, bekrefter Melby.

FIENDE: Trump har de siste dagene vært i en knallhard ordkrig med South Carolinas republikanske senator Lindsey Graham. Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix
FIENDE: Trump har de siste dagene vært i en knallhard ordkrig med South Carolinas republikanske senator Lindsey Graham. Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Selv om Melby venter at frustrasjonen mange amerikanere opplever på grunn av økonomiske problemer, manglende økonomisk mobilitet og problemer med innvandring kommer til å vedvare gjennom valgkampen, mener han at kampen til slutt vil stå mellom mer samlende kandidater som Jeb Bush, Chris Christie og Marco Rubio.

- Jeb Bush har åpenbart lagt opp til en strategi som også skal favne om minoritetsbefolkningen, noe som blir viktig for republikanerne, forklarer Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer