Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rivalen, kona og generalen

Stemmene til forstadsmødre, minoritetene og uavhengige velgere blir avgjørende for George W. Bush. Seint i natt sto den bitre rivalen John McCains fram i valglaget til Bush, sammen med kandidatens kone Laura og krigshelten general Colin Powell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha slikket sine primærvalgsår, etter et temmelig skittent bikkjeslagsmål med Bush om republikanernes sjel, har den tidligere Vietnam-helten entret sin berømte buss, «Straight Talk Express».

Han har parkert på republikanernes landsmøte i Philadelphia og snakker varmt om Bush som president. Uavhengige velgere flokket seg om McCain tidlig i vinter, og disse velgerne er det George W. Bush nå ønsker seg 7. november.

Natta før var det det den meget respekterte, pensjonerte generalen Colin Powell som sto fram og snakket om hvordan barn og unge kan reddes fra kriminalitet og fattigdom ved å bedre utdanning og fremme sosiale reformer.

General og humanist

Han la partiets abortmotstand og kvoteringsvegring til side fordi han mener George W. Bush har gitt Det republikanske partiet et humant ansikt han vil være med på å styrke.

Han er selv for abort og kvotering. Som svart emigrantsønn fra Bronx i New York har Powell et sterkt inntak i de svartes rekker og henter inn såkalte minoritetsstemmer.

Førstedamehåp

Den beskjedne Laura Bush åpnet landsmøtet med en tale hvor hun presenterte sin ektemann som en trofast og god ektemann, far, framtidig bestefar, sønn og president.

Bibliotekaren som vokste opp i Midland i Texas sammen med George W., krevde at mannen aldri skulle be henne holde en politisk tale da de giftet seg i 1977. Mandag sto Laura fram og hentet inn stemmene til forstadsmødre langt utenfor First Union Centers store arena hvor republikanerne i disse dager møtes foran høstens valginnspurt.

Det er et skinnende polert republikansk parti som presenterer seg for dager i forbrødringens by, Philadelphia. I 1992 åpnet Pat Buchanan partiets landsmøte med en tordentale hvor demokratene ble svartmalt for umoral og radikalisme. I år nevnes omtrent ikke demokratene med et ord etter strengt pålegg fra W, som presidentkandidaten kalles. Partiet skal framstå som omforent, fredelig, humant, inkluderende. Og selv om det så langt ser ut å ha den ønskede virkning, murrer både pressekorps og aktive velgere over at det hele er så tannløst og hjemmekoselig.

Julegaver

President Bill Clinton har så langt kommentert republikanernes landsmøte på denne måten:

- De pakker inn budskapet så vakkert at det ser ut som en julegave.

Og julegaver åpnes som kjent ikke før jul. Da er USAs president allerede valgt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media