Rivaler enige om å dele makta i Afghanistan

Danner samlingsregjering etter krisevalg.

 BITTER VALGKAMP:  Det afghanske presidentvalget har vært alt annet enn uproblematisk. Nå har rivalene Abdullah Abdullaj (t.h.) og Ashraf Ghani (nummer to fra venstre) blitt enige om å dele makta. Tidligere president Hamid Karzai i midten. Foto: NTB Scanpix
BITTER VALGKAMP: Det afghanske presidentvalget har vært alt annet enn uproblematisk. Nå har rivalene Abdullah Abdullaj (t.h.) og Ashraf Ghani (nummer to fra venstre) blitt enige om å dele makta. Tidligere president Hamid Karzai i midten. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabul (NTB-Reuters-AFP): De rivaliserende presidentkandidatene i Afghanistan er enige om å dele makten og danne en samlingsregjering. Søndag får afghanske velgere endelig vite resultatet av sommerens valg.

De to rivalene Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah har begge ment at de vant valget 14. juni, mens FN og USA har presset på for å få de to til å gå i regjering sammen. 

- Begge leirer er blitt 100 prosent enige om alt, og vi kommer til å undertegne avtalen i morgen, sa Ghanis talsmann Faizullah Zaki lørdag kveld.

Også Abdullahs talsmann bekrefter at en avtale er nådd, men ønsker ikke å gå i detalj om hva den innebærer.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ligger det an til at Ghani, som ifølge de foreløpige resultatene vant andre valgomgang, blir landets nye president. Samtidig antas det at Abdullah får i oppdrag å utpeke en øverstkommanderende, og at han kanskje velger med å fylle posten selv.

Undertegnes søndag Avtalen om samlingsregjeringen skal undertegnes søndag.

- Begge kandidatene er ventet å skrive under på en avtale om strukturen for en nasjonal enhetsregjering i morgen, skrev Aimal Faizi, talsperson for avtroppende president Hamid Karzai, på Twitter lørdag.

Abdullah og Ghani undertegnet en avtale om maktdeling også i begynnelsen av august, men forhandlingene kollapset noen uker senere.

Valgkommisjonen i landet har samtidig lovet afghanske velgere at de søndag skal få vite det endelige valgresultatet. Det er blitt gjennomført en FN-overvåket omtelling av stemmene, men presidentkandidatene har tidligere hatt innvendinger også mot denne prosessen.

Politisk krise Afghanistan har vært inne i en politisk krise siden andre omgang av presidentvalget i juni. Abdullah vant første valgomgang i april, men ble ifølge valgkommisjonen slått av motkandidaten Ghani i andre runde.

Begge kandidatene har protestert mot resultatet, anklaget motstanderen for valgfusk og utropt seg selv til valgvinner.

Opprinnelig skulle en ny president ha tatt over 2. august, men det er blitt utsatt en rekke ganger.

Avtale på vent Også USA og NATO har et sterkt ønske om å få på plass en ny afghansk president. For at USA skal kunne inngå en ny sikkerhetsavtale med Afghanistan før alle amerikanske soldater er ute av landet ved årsskiftet, er landet nødt til å ha en ny president som kan undertegne avtalen.

Det er ventet at avtalen mellom Afghanistan og USA også vil danne modell for en tilsvarende avtale mellom Afghanistan og NATO, men alle planer står på vent i mangel av presidentens signatur.

Avtroppende president Karzai har nektet å signere avtalen. (©NTB)