Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

River i stykker tiltaltes forklaringer

Aktoratet mener de NOKAS-tiltalte dikter og peker på nytt mot DNA-bevisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Over to lange dager setter Nokas-aktoratet alle krefter til for å knuse alle de tiltaltes troverdighet. Bit for bit plukkes deres forklaring i biter som oppdiktet løgn, tilpasset de tekniske bevis politiet sitter på.

Time etter time hamrer aktorene løs på hver enkelt tiltalts forklaring, samtidig som retten minnes om DNA-funn og andre tekniske bevis som peker mot ransmennene. Men bevisene alene er kanskje ikke tilstrekkelig for å oppnå fellende dom, derfor må de tiltaltes forklaringer rives i stykker.

Forsvarerne får en tung oppgave med å gjenreise sine klienters troverdighet etter aktorenes filleristing. Advokatene må overbevise retten om at de tiltalte har gitt en forklaring som er sannsynlig, praktisk mulig og sannferdig.

Problemet for mange av de tiltalte er at de tiet så lenge. I opp til halvannet år satt de tause i sine varetektsceller. Først etter politiet hadde lagt fram de tekniske bevisene, åpnet de munnen. Deres forklaringer passer så hånd i hanske med politiets bevismateriale, de har forklaringer på alle DNA-funn, bevegelser og møter med David Toska.

Ingen tvil hos aktor

Hvis de har rent mel i posen, hvorfor ropte de det ikke ut med en gang for å bli renvasket og komme seg ut av varetekt? Hvorfor presenterte de sine påståtte alibier først i tolvte time? Aktoratet finner opptredenen svært påfallende, og forklarer den med at de tiltalte måtte tilpasse sine forklaringer til det politiet visste.

Flere av de tiltalte har lagt vekt på at de bare hadde perifere roller i planleggingen av Nokas-ranet. De skaffet skuddsikre vester, biler og annet ransutstyr. De skjønte at noe var under oppseiling, men ransdagen var de over alle hauger og i hvert fall ikke i Stavanger.

Aktor Arild Dommersnes påpeker at de tiltalte ble vist stor tillit når de ble bedt om å skaffe utstyr til ranet. De kjente Toska, noen var nær venn, andre bare bekjente av ransplanleggeren. Like etter ranet forsvant de fleste fra overflaten, noen dro til utlandet, andre lå lavt i Norge. Tilfeldig?

MENER DE TILTALTE LYVER:  Aktorene Arild Dommersnes (t.h.) og Tor Christian Carlsen. Foto: SCANPIX
MENER DE TILTALTE LYVER: Aktorene Arild Dommersnes (t.h.) og Tor Christian Carlsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Vil unngå forvaring

I sine prosedyrer gir ikke aktorene Dommersnes og Carlsen noen plass til den rimelige tvil som kan komme noen av de tiltalte til gode. De pøser ut bevismateriale og trekker fram alle vitnemål som kan styrke tiltalen, samtidig som de hogger løs på de tiltaltes forklaringer.

Aktoratets prosedyrer er saksorientert og lite preget av karakteristikker og emosjonelle utsagn.

Det er ventet at forsvarerne i tillegg til å trekke fram bevisføring som styrker de tiltaltes forklaringer, også vil gå mer inn på sine klienters personlighet.

De tiltalte skal framstilles også med sine gode egenskaper, målet er ikke minst å unngå knusende forvaringsdommer, som betyr at de domfelte må sitte fengslet på ubestemt tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!