Historisk funn:

River nyoppdaget landsby

Mexico skal bygge den største toglinjen i landet, rett over hjertet av Maya-sivilisasjonen.

ØDELEGGER REGNSKOGEN: Til nå har det blitt revet ned et område med like stor bredde som en fotballbane. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/ NTB.
ØDELEGGER REGNSKOGEN: Til nå har det blitt revet ned et område med like stor bredde som en fotballbane. Foto: AP Photo/Eduardo Verdugo/ NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Herregud», sa arkeologen Manuel Pérez idet han forsto at det ikke bare var en svær Maya-pyramide under jorda, men en hel Maya-landsby.

Det skriver The Washington Post.

Ifølge avisa er Manuel Pérez, sammen med et team, blitt sendt til regnskogen i Yucatánhalvøya for å grave etter historiske funn før området skal rives ned av gravemaskiner.

Dette er et prosjekt presidenten i Mexico, Lopez Obrador, har satt i gang for å bygge den største toglinjen i landet.

Tren Maya er en 1500 kilometer lang toglinje i Mexico som skal krysse Yucatánhalvøya. Dette prosjektet vil koste rundt 147 milliarder kroner og skal etter planen være ferdig innen 2024.

Tidsklemme

- Yucatánhalvøya er så rik på historiske levninger at den eneste måten vi kan bevare alt på er å bygge en etasje over hele øyas populasjon, sier arkeologen Ivan Šprajc til The Washington Post.

HISTORISK FUNN: Slik ser Maya-pyramidene ut i Campeche, Mexico. Foto: REUTERS/Bernardo Montoya/ NTB.
HISTORISK FUNN: Slik ser Maya-pyramidene ut i Campeche, Mexico. Foto: REUTERS/Bernardo Montoya/ NTB. Vis mer

Pérez sitt team har funnet over 600 000 eldgamle antikviteter, 450 menneskelige levninger og 900 huler.

Arkeologene har bare fått 18 dager på å grave opp alle de historiske funnene de klarer.

- Hvis inspeksjonen skal gjøres riktig, trenger de minst to år, mener arkeologen Antonio Benavides, ifølge The Washington Post.

Det er mange av de meksikanske arkeologene usikre på om Maya Tren-prosjektet er noe som burde bygges. Til syvende og sist handler det om prioritering av historisk arving eller fordelene som kommer med industriell utvikling, skriver The Washington Post.

BLIR PÅKJØRT: En dykker på Hawaii kommer opp av vannet idet en fritidsbåt kommer i full fart mot ham. Video: Viralhog. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

Turisme eller historie

Lopez Obrador sier at toglinjen vil gi bedre mulighet for utdanning og helsetilbud. I tillegg vil de bygge flere hus i områdene hvor toget passerer.

Ideen bak prosjektet er å tiltrekke flere turister til de fattigste områdene i Sør-Mexico.

Innen 2024 vil toget dundre over hundrevis av begravde historiske levninger, huler og underjordiske elver. Dette vil øke sjansen for at store deler av Maya-sivilisasjonen under bakken vil kollapse.

- Dette er stedene som kan svare på de store spørsmålene om den siste istida. Dette er umulig når et tog skal gå rett gjennom dem, sier arkeologen Dominique Rissolo ved University of California San Diego.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer