River og sliter i stillas 10 meter over bakken uten sikring

Nå kan den polske arbeideren få sparken, fordi Dagbladet varslet entreprenøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hele arbeidsoperasjonen her er uansvarlig. Han kan fort komme i ubalanse på det regnfulle og glatte underlaget. Det er fort gjort at han detter ned, og da vet alle hva som skjer. Med den høyden er det kort prosess, sier avdelingsleder Erick Beck i arbeidstilsynet.

Beck har sett Dagbladets video av den polske stillasarbeideren, som usikret arbeider med å demontere et stillas 10 meter over bakken. Den erfarne tilsynslederen hadde stoppet arbeidet i borettslaget på Sagene i Oslo, hvis han hadde kommet på kontroll.

- Jeg hadde stoppet arbeidet og de hadde ikke fått lov til å fortsette før de var sikret med sele, sier Beck.

Entrepenøren tok grep Det var klokka 9.30 fredag formiddag at Dagbladets reporter så den polske stillasarbeideren fra kjøkkenvinduet. Etter å ha sagt til stillasarbeideren at han måtte sikre seg, uten å få annet svar enn en henvisning til hjelmen, ringte Dagbladet entreprenøren Thorendahl AS.

I videoen ser man tydelig stillasarbeideren bevege seg på en sleip overflate uten sikring. I minuttene før videoen, reiv og sleit arbeideren i rekkverket for å løsne det, før han lente seg ut over kanten og hektet gjerdene på en heismekanisme. Alt uten sikring.

Thorendahl tok umiddelbart grep og fikk stanset arbeidet etter Dagbladets telefon.

- Vi har stillasmedarbeidere i egne rekker som utfører stillasarbeidet på dette prosjektet, sier Ingvar Røang, prosjektansvarlig i entreprenørfirmaet Thorendahl AS, til Dagbladet.

Røang bekrefter at en stillasarbeider skal være sikret med sele med line til et fast punkt, når man jobber i et usikret stillas. Arbeideren var på jobb for Oslo stillasutleie, som har samme eier og er et underselskap av Thorendahl.

Kan få sparken - Jeg reagerte med en gang da jeg fikk høre om dette. Vi sendte også sendt over rapport til Oslo stillasutleie om en uønsket hendelse. Jeg har også dobbeltsjekket at stillasarbeiderne har en personlig sikkerhetsinstruks. Brudd på denne er oppsigelsesgrunn.

Entrepenørfirmaets HMS-sjef ble også koblet inn etter hendelsen, som altså kan få konsekvenser for arbeideren.

- Vi tar ikke lett på dette, vi har en HMS-sjef som også er varslet. Han ble helt sjokkert, slike ting skal ikke skje på våre arbeidsplasser. Dette er personlig sløvhet, som rett og slett ikke skal skje. Det er svært beklagelig og meget unødvendig at arbeiderne utsetter seg for denne faren, sier prosjektansvarlig Røang i Thorendahl.

Erik Beck i arbeidstilsynet sier at det er viktig at publikum varsler dem eller entrepenøren når de ser uforsvarlig arbeid.

- Det er en farlig jobb å demonterer et stillas uten sikring. Oslo stillasutleie burde vite bedre, de er en seriøs aktør, dette burde de skjerpe seg på, sier Beck i arbeidstilsynet.

PS! Entrepenørselskapet Thorendahl AS og Oslo stillasutleie har samme eier og Oslo stillasutleie omtales som Thorendals eget stillasbyrå på selskapets hjemmesider.