Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

River opp koka frivillig

SANTA CRUZ (Dagbladet): Eugenio Garcma og sønnen Juan Carlos hakker i jorda og river opp den ene kokaplanten etter den andre fra åkeren sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer frivillig, men med tungt hjerte. Faren tygger kokablader fra en pose, kanskje for å døyve tungsinnet.

Direktør Francisco Zannier i DIRECO, det nasjonale direktoratet for omlegging av jordbruket, ser på. Hans folk måler opp og merker av på kartet at denne kokaåkeren nå er revet opp. Dette er et ledd i et statlig program der bønder som frivillig river opp sine kokaplanter får hjelp til å begynne med noe annet.

Truer med politiet

Alle vet at det er vanskelig å få til lønnsomt jordbruk her uten koka.

Kokadyrkerne har ingen kjennskap til tropisk landbruk. De kom ned fra armod i høylandet ved overgangen fra 70- til 80-tallet eller seinere. De kom for å dyrke koka og få en andel i den økonomiske veksten i Amazonia.

- Vi inngår avtaler om oppriving, der bonden forplikter seg til å fjerne halvparten av sine åkrer i løpet av en måned. Resten skal fjernes i løpet av to år. Hvis bonden ikke følger opp, kan politiet fjerne alt, sier Zannier.

Nyfrelst

Før fikk dyrkeren cirka 20000 kroner i erstatning og hjelp til å plante nye vekster. Men dette er trappet ned og pengehjelpen er i stedet overført til lokalsamfunnet.

En del dyrkere reiv opp plantene, tok imot pengene og plantet så nye kokaåkrer.

Nå kan lokalsamfunnet i stedet sette i gang prosjekter de kan få hjelp til. De kan få en skole eller helsestasjon eller starte annen næringsvirksomhet.

Hvorfor vil Eugenio Garcma rive opp sin kokaåker, der langt ute i skogen?

- Regjeringen vil ha oss til å gjøre dette. Vi følger loven, mumler han usikkert.

Sønnen Juan Carlos legger til at kokadyrking er «synd mot Bibelen». Som påfallende mange andre av bøndene som slutter med koka, er denne familien nyomvendte protestanter, med tilhørighet i et av de ytterliggående evangeliske kirkesamfunnene som har spredt seg sørover fra USA.

Nå har far og sønn plantet appelsin-, sitron- og mandarintrær. Men de har vist seg vanskelige å få til. Maisen går heller ikke så bra her i den skrinne, men fuktige jorda.