Manglende tillatelser, feil og krangling mellom fester og leietager gjør at kommunen velger å rive serveringsstedet før det oppføres et nytt serveringssted. Foto: Finansavisen
Manglende tillatelser, feil og krangling mellom fester og leietager gjør at kommunen velger å rive serveringsstedet før det oppføres et nytt serveringssted. Foto: FinansavisenVis mer

River restaurant til 2,3 mill. på «Oslos flotteste tomt» - bygger maken

På en av Indre Oslofjords flotteste tomter rives nå en restaurant til 2,3 millioner for at Nesodden kommune skal kunne hasteoppføre noe lignende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Signalen heter serveringsstedet som har ligger i fjæra på nordspissen av Nesoddtangen, rett syd for Oslo, 30 sekunders gange fra Nesoddbåten og med panoramautsikt over hele Indre Oslofjord. Etter en langvarig strid mellom kommunen og driverne av utestedet, skal festetomten stå tom 1. mars.

Samtidig har kommunen lagt ut en annonse på Finn.no der de tilbyr «kommunens kanskje mest attraktive tomteareal for restaurantdrift»:

«Av hensyn til tilbudet til innbyggerne er det svært viktig at eventuelle interessenter kan etablere et serveringstilbud klart til sommeren 2017.»

Fare for søksmål

Som lokalavisen Akershus Amtstidende har omtalt en rekke ganger, har det de seneste årene utviklet seg stridigheter mellom leietager Signalen og aksjeselskapet Lale, som har festet tomten. En privat utformet leieavtale mellom de to tilsa nemlig at Signalen kunne overta festeavtalen og alt på tomten når fem års leie var betalt, men denne avtalen var tema for en tingrettssak mellom de to partene ifjor vår. I tillegg har kommunen avdekket at eiendommen hadde en midlertidig tillatelse som utløp i 1998, og at påfølgende om- og påbygginger dermed har skjedd ulovlig, samt at det er mangler ved blant annet det elektriske anlegget.

Derfor har rådmannen også ment at det tryggeste for kommunen er å kreve å få tomten tilbakelevert i ryddet stand i forbindelse med festeavtalens utløp.

«Å gå videre i et avtaleforhold med dagens driver, eller dagens fester, uten at rettighetskonflikten er avklart, vil potensielt kunne medføre både fare for søksmål og erstatningsansvar for kommunen.»

- Burde fulgt bedre opp

Nesodden-ordfører Nina Sandberg (Ap) står oppført som kontaktperson på utleieannonsen som ligger på Finn.no. Hun viser til at det er de folkevalgtes ønske å løse saken på denne måten.

- Vi hadde noen forslag til en minnelig løsning som de folkevalgte ikke ville gå videre med. Målet nå er å få drift på tomten så raskt som mulig. Vi har sagt at det er snakk om en leieperiode på tre til fem år, siden vi har en kommende kommuneplanprosess, men hvis vi får profesjonelle drivere på plass, kan det godt hende formannskapet vil forlenge leieforholdet.

- Men det beste for kommunen hadde vel vært å ikke rive for å bygge noe lignende på nytt?

- Det var ikke et valg, slik saken sto. Bygningsmassen var oppført ulovlig, pluss at den hadde mangler. Jeg må forholde meg til at formannskapet hverken vil videreføre eller overta dagens bygningsmasse.

- Hadde ikke kommunen et ansvar da den inngikk ny festeavtale for tomten i 2007, selv om tillatelsene utløp i 1998?

- Dette er forhold fra lenge før jeg ble ordfører, så mitt anliggende er å rydde opp og etablere nye kontrakter for området. Men kommunen burde fulgt bedre opp.

- Overkjørt

Signalen har fått lokale utmerkelser for å ha satt kommunen på kartet, noe stedet også til gagns gjorde i forbindelse med rapperen Snoop Doggs konsert i Oslo Spektrum august 2014. Dogg hadde booket Signalen som åsted for etterfesten, og politiet måtte rykke ut og stenge hele evenementet da lydnivået ble for plagsomt – for beboerne i Bærum.

Nå opplyser ordføreren at kommunen har høstet god interesse på annonsen, og at det er flere profesjonelle aktører som er interessert å ta over driften på en kontrakt som er mer gunstig for kommunen.

De seneste seks–syv årene er det Dick Willy Jensen (58) som har drevet og eid Signalen sammen med kona. Han er lite imponert over kommunens måte å behandle ham på, og kaller det «ille»:

- Vi føler oss overkjørt hele veien. Kommunen kan godt henvise til kontrakter og sånt, men å slå beina under folk på denne måten er litt voldsomt. Dette kunne vært løst mye smidigere, men kommunen har hengt seg opp i at det har vært en disputt mellom oss og tidligere fester.

Andre økonominyheter:
Har solgt for 100 mill. på Norefjell
Dæhlie skal selge for 500 mill. i skiparadis