River seg i håret over nytt WTO-forslag

Norges Bondelag river seg i håret over det nye forslaget til rammeverk som ble lagt fram lørdag. Med bare et døgn igjen av WTO-forhandlingene ser bøndene få lys i tunnelen for landbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette forslaget er umulig å bruke som et grunnlag for en avtaletekst. Norges synspunkter er blitt avvist innen landbruk, og isteden har vi fått en innstramming av det forrige utkastet, sier styremedlem Terje Riis-Johansen i Norges Bondelag.

Et av de viktigste punktene i forslaget er å stanse eksportsubsidieringen av landbruksvarer som er av spesiell interesse for utviklingsland, samt en gradvis utfasing av eksportsubsidiene for andre varer, noe Norge har gått med på.

Til gjengjeld må u-landene være mer villige til å åpne sine markeder for utenlandske produkter

Milliardkutt

Det dramatiske for de norske bøndene er det fortsatt ligger inne et tak på importvernet for landbruksprodukter, mens produksjons- og arealstøtten skal kuttes med 85 prosent.

I tillegg legges det opp til innstramminger i den såkalte enhetsstøtten, noe som gir Norge mindre fleksibilitet til å omorganisere sitt støttesystem. Til sammen vil det reviderte forslaget trolig innebære kutt i norsk landbruksstøtte på anslagsvis 8,6 milliarder kroner.

- Dette er i strid med alt hva Lars Sponheim har sagt i forkant av forhandlingene. Nå må Norge stå på, sammen med Sveits og Japan, for raskt å forandre denne teksten, og eventuelt få utsatt hele forhandlingsrunden. Vi kan ikke reise fra Mexico med en slik tekst i kofferten, sier Riis-Johansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer