VERDENSARV:  Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Under den andre verdenskrig produserte tyskerne tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben. Vinteren 1943 saboterte Kompani Linge tungtvannsproduksjonen, men etter kort tid startet tyskerne opp produksjonen igjen. Lokalene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix.
VERDENSARV: Vemork kraftstasjon ved Rjukan i Telemark ble bygd av Norsk Hydro, og sto ferdig i 1911. Under den andre verdenskrig produserte tyskerne tungtvann som de trodde var nødvendig i utviklingen av atombomben. Vinteren 1943 saboterte Kompani Linge tungtvannsproduksjonen, men etter kort tid startet tyskerne opp produksjonen igjen. Lokalene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix.Vis mer

Rjukan-Notodden blir en del av verdensarven

Står nå på UNESCOs verdensarvliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS behandlet søndag morgen søknaden fra Telemark fylkeskommune i den tyske byen Bonn. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Det er Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

Å bli innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv gir verken en sum penger eller medfører noen form for umiddelbare goder. Berømmelsen kan imidlertid gjøre at reiselivet får øynene opp for slike steder.

På begynnelsen av 1900-tallet var kunstgjødselproduksjonen basert på en norsk oppfinnelse, på norsk vannkraft og utenlandsk kapital. Det framstår som det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor en brukte elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette skiftet bidro til å forandre Norge og var en del av grunnlaget for et moderne velferdssamfunn.

Verdensarvkomiteen behandlet i alt 38 søknader fra potensielle verdensarvsteder. 18 av søknadene var anbefalt av Unescos rådgivende organer. Rjukan-Notodden var en de anbefalte søknadene.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) gratulerer Rjukan og Notodden etter at verdensarvkomiteen søndag vedtok å plassere Rjukan-Notodden industriarv på UNESCOs verdensarvliste.

- Dette er en stor dag og fantastiske nyheter for Norge og Telemark. Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft

(NTB)