Rjukan-samfunnet slår ring om asylsøkerne: - Vi blir helt rørt

I natt brant asylmottaket og gjorde 46 beboere husløse til nyttårs. Nå strømmer lokalbefolkningen til for å hjelpe asylsøkerne som mistet alt. 

GRUFULLT SYN: Den enorme bygningen som ruver over lokalsamfunnet begynte å brenne i går. I dag er de tre nederste etasjene som står igjen. Foto: Radio Rjukan  / NTB scanpix
GRUFULLT SYN: Den enorme bygningen som ruver over lokalsamfunnet begynte å brenne i går. I dag er de tre nederste etasjene som står igjen. Foto: Radio Rjukan / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en voldsom dugnadsånd i samfunnet vårt og det er flott å se når sånne katastrofer som dette er ute. Vi er fra før av kjent med at tinnsamfunnet mobiliserer stor solidaritet når vanskelige ting eller katastrofer skjer. Nå får vi mange henvendelser fra private som lurer på hvordan de kan bidra, sier Tinn-ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland til Dagbladet.

SORTERER KLÆR: Lillian Olsen sorterer klær for Røde Kors i Rjukan. Foto: Morten Gustavsen. 
SORTERER KLÆR: Lillian Olsen sorterer klær for Røde Kors i Rjukan. Foto: Morten Gustavsen.  Vis mer

Katastrofen han snakker om inntraff i går da en brann i asylmottaket Mandheimen i Rjukan blusset opp igjen og overtente hele bygningen.

46 asylsøkere som bodde på mottaket ble evakuert, og det samme ble 24 naboer fra omkringliggende hus.

Nå strømmer bidragene inn for å hjelpe asylsøkerne som har mistet alt.

- Allerede i natt kom folk med en del tøy. Folk stiller opp, og det har Rjukan-folket alltid gjort. De har stor solidaritetsfølelse, sier varaordfører Sanja Pasovic (SV).

Innsamlingsaksjon

I formiddag har Røde Kors-huset i Rjukan stått åpent for alle som vil bidra med ting som kan hjelpe de fortvilte asylsøkerne.

FRIVILLIGE: Noen av de frivillige som stiller opp for Røde Kors i dag. På bildet er Siw Bjertnes, Lillian Olsen, Line Kolstad, Gry Kolstad og Camilla Hellerud i Røde Kors, flankert av Rolf Abrahamsen og Hans Olav Olsen. Foto: Morten Gustavsen. 
FRIVILLIGE: Noen av de frivillige som stiller opp for Røde Kors i dag. På bildet er Siw Bjertnes, Lillian Olsen, Line Kolstad, Gry Kolstad og Camilla Hellerud i Røde Kors, flankert av Rolf Abrahamsen og Hans Olav Olsen. Foto: Morten Gustavsen.  Vis mer

- Det er en helt utrolig tilstrømming av folk. Nå må vi faktisk stoppe mottaket av klær en periode så vi får sortert. Folk kommer med pengegaver, sekker med flotte klær, og vi har til og med fått telefoner fra folk langveisfra som ønsker å bidra, sier leder Morten Gustavsen i Røde Kors, som sier de er rørt av responsen.

Mange av asylsøkerne ble innkvartert på nettopp Røde Kors-huset etter brannen i natt. Da hadde de ikke engang sko på beina.

- Det er en god del evakuerte ennå og de har bare det de står og går i. Vi måtte ta en runde og kjøpe inn sko til dem som manglet det, men da fikk vi ordentlige rabatter i butikken, sier Gustavsen.

RØRT: - Det kommer biler hele tida, sier leder Morten Gustavsen i Røde Kors i Tinn og Rjukan. 
RØRT: - Det kommer biler hele tida, sier leder Morten Gustavsen i Røde Kors i Tinn og Rjukan.  Vis mer

Hjelpekorpset var på plass med 20 mann også mens brannen pågikk i natt.

Gustavsen roser både hjelpemannskapene og brannfolkenes innsats.

- Hjelpekorpset er i en slags halvveis beredskap hele tida, men at det kom så mange på lille nyttårsaften, så fort, hadde jeg ikke ventet, sier Gustavsen.

Får flytte tilbake

Bygningen som i natt ble skadet i brann har fungert som asylmottak i over tjue år, og ble i fjor satt på Unescos verdensarvliste over verneverdige bygg.

Det hjalp lite da flammene tok tak. Ifølge Radio Rjukan er hele fjerde og femte etasje av bygget inkludert loftet brent opp, mens bygget fra tredje etasje og nedover er reddet takket være etasjeskiller og overrislingsanlegg.

Det må likevel påregnes enorme vann- og røykskader i hele bygget.

De 46 asylsøkerne måtte forte seg ut av bygget da brannen brøt ut, mange uten å få med seg annet enn det de sto og gikk i.

Samtidig jobbet brannvesenet med å hindre at brannen spredte seg til trehusbebyggelsen omkring.

- Det var utfordrende med tanke på nabohusene. Det ble håndtert ved å dynke husene i vann, og tre nabohus har fått vannskader som følge av dette, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Sør-Øst politidistrikt til NTB.

Overføres til Notodden

De berørte naboene kan flytte tilbake til husene sine i løpet av lørdagen.

- Bygget blir sikret nå, slik at disse får flytte tilbake i løpet av dagen, sier ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland til Dagbladet.

I mens innkvarteres asylsøkerne på Skinnarbu høyfjellshotell, før de trolig overflyttes til Notodden kommune og Bolkesjø hotell for en mer permanent løsning.

Bussreisen til Skinnarbu sponses helt gratis av det lokale busselskapet.

- Hvordan går det med asylsøkerne oppi alt?

- Etter det jeg kjenner til har de det rimelig bra, forholdene tatt i betraktning, sier ordføreren.