-  Ro deg ned, Jens

Kjell Magne Bondevik er overrasket over at Jens Stoltenberg nekter å forhandle statsbudsjett med ham hvis de rødgrønne taper valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVERN (Dagbladet): I går kom avklaringen i Dagbladet fra Jens Stoltenberg som gjør at den politiske framtida til Kjell Magne Bondevik henger i enda tynnere tråd enn tidligere:

Ap-lederen sier det er utenkelig å støtte statsbudsjettet til en ny Bondevik-regjering hvis det fortsatt blir et borgerlig flertall på Stortinget etter valget. Det var ifølge Frp-formann Carl I. Hagen Bondeviks eneste mulighet til å overleve. For selv vil Hagen bare støtte en borgerlig regjering uten Bondevik som sjef.

-  Jeg er overrasket og forundret over Stoltenberg fordi det ikke vitner om konstruktiv opposisjonspolitikk, som han har stått for helt fram til nå. Uten forhandlinger om budsjettet gir han da fra seg innflytelse, og det pleier Ap aldri å gjøre, sier Bondevik til Dagbladet.

Han håper Stoltenberg ombestemmer seg.

-  Uklokt

-  Jeg tror han må tenke seg om en gang til, for dette er å slå inn på den samme linjen som Ap sto for i de to første åra av sentrumsregjeringen, da Jagland var partileder. Da satte de seg utenfor og ville ikke forhandle om budsjettet. Men de kom til at de måtte revurdere det fordi de ga fra seg innflytelse helt unødvendig. Det vil være uklokt av Stoltenberg å gi fra seg en slik mulighet for innflytelse på forhånd.

-  Men det forverrer dine sjanser for å kunne fortsette som statsminister?

-  Ja, det får tida vise. Jeg tror ikke vi skal forskuttere noe i dag, for det kan ikke være lett å overta for ham hvis det skulle være et ikke-sosialistisk flertall. Det er jo forutsetningen for en slik situasjon. Og vil Hagen innsette en sosialistisk regjering? Jeg tror ikke siste ord er sagt.

-  Hvordan skal du overleve som statsminister på tross av borgerlig flertall når Hagen avskriver deg og Jens ikke vil støtte et borgerlig budsjett?

-  Det er ikke utsagn fra Hagen før et valg som avgjør hvem som blir statsminister i Norge. Jeg må på samme måte som tidligere regjeringer avvente situasjonen etter valget hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall, for å se om det er flertall for en annen regjering. Det er akkurat den samme praksisen som Stoltenberg fulgte i 2001. Da må Hagen i tilfelle si at han går for en annen regjering som det da må være flertall for. Det må jo være en Stoltenberg-regjering. Så lenge han ikke sier det, er det ikke flertall for noen annen regjering, forklarer Bondevik.

-  Som i 1986

-  Neste korsvei er saker i Stortinget, trontaledebatt og budsjett. Der vil jeg ikke forskuttere noe nå, annet enn at Hagen må være forberedt på at hvis han bidrar til at regjeringa ikke får flertall, under budsjettet for eksempel, kan utfallet bli ei rød regjering. Det skjedde i 1986, da Willoch gikk av fordi Frp ikke ville støtte den økonomiske innstrammingspakken, sier Bondevik.

OVERRASKET: Ap-leder Jens Stoltenberg sier det er utenkelig å støtte statsbudsjettet til en ny Bondevik-regjering hvis det fortsatt blir et borgerlig flertall etter valget. - Jeg er overrasket og forundret, sier Bondevik, her på vei til pressekonferansen utenfor Stavern i går.