HISTORISK: En av forskerne som arbeider med roveren «Curiosity», den hittil mest avanserte farkosten på Mars, sier de har gjort et oppsiktsvekkende funn som kommer til å havne i historiebøkene. Alt tyder nå på at han kanskje var i overkant entusiastisk. Foto: Reuters / NASA/ JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / NTB Scanpix
HISTORISK: En av forskerne som arbeider med roveren «Curiosity», den hittil mest avanserte farkosten på Mars, sier de har gjort et oppsiktsvekkende funn som kommer til å havne i historiebøkene. Alt tyder nå på at han kanskje var i overkant entusiastisk. Foto: Reuters / NASA/ JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / NTB ScanpixVis mer

- Ro dere ned, alle sammen

NASA forteller mer om den «historiske oppdagelsen» på Mars: Det er ikke organiske forbindelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sagaen om det «jordrystende» funnet på Mars fortsetter.

Etter først en nedgradering fra «noe som havner i historiebøkene» til den litt mindre bombastiske betegnelsen «interessant», har Den Store Nyheten nå blitt ytterligere avdramatisert.

- Ro dere ned, alle sammen. Etter nøye analyser, har vi ikke funnet organiske forbindelser i prøvene, skriver teamet bak «Curiosity»-roveren på Twitter.

Ville spekulasjoner Det hele startet i forrige uke, da en journalist fra den amerikanske radiokanalen NPR besøkte John Grotzinger, en av forskerne som jobber med SAM-instrumentene om bord den atomdrevne sekshjulingen.

Entusiastisk kunne Grotzinger proklamere at de hadde fått enestående resultater fra en prøve Mars-jord. Det var både «jordrystende» og «noe som ville komme i historiebøkene». Problemet er at analysene verken var ferdigstilte eller bekreftet.

Han kunne med andre ord ikke utdype hva de hadde funnet. Den store annonseringen ble i stedet satt til mandag i neste uke, under en geologikonferanse i San Fransisco.

Åpenbart førte dette til en eksplosjon spekulasjoner på nett, hvorav de ivrigste teoretiserte om NASA hadde funnet liv på Den røde planeten.

Ikke liv Som Hans Amundsen, en norsk forsker som selv har deltatt i testingen av SAM på Svalbard, forklarte til Dagbladet, kan ikke disse instrumentene påvise noen former for liv.

- Selv om de skulle fått data som kan tolkes i den retning, ville det vært galskap å gå ut med det. SAM kan ikke brukes til å påvise liv: Du vil alltid ende opp med flere tolkningsmuligheter, sa Amundsen ved Earth and Planetary Exploration Services (EPX).

- [John Grotzinger] er en jordnær person, men jeg tror «Curiosity»-forskerne av og til blir litt revet med av det journalistene vil høre. Jeg tror det er større sjanse for at han har vært uheldig med ordvalget, enn at de har funnet noe som gjør at vi må forandre hvordan vi ser på Mars. Jeg er veldig spent på å få høre hva det er, men vi må vente og se, fortsatte Amundsen.

Allerede dagen etter intervjuet med Grotzinger, rykket NASA ut for å tone ned ordbruken som definitivt ikke var klarert på forhånd. I en e-post til bladet Time, skrev Guy Webster ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) at funnet er «interessant», ikke «jordrystende».

- Når det gjelder historiebøkene, kommer hele «Curiosity»-oppdraget uansett til havne i dem. John var begeistret for kvaliteten på informasjonen som kom fra SAM-instrumentene i forrige uke, og en reporter var tilfeldigvis innom kontoret, skrev Webster.

Ikke organisk Så hva kunne det være? Vel, SAM - som står for Sample Analysis at Mars - leter etter organiske forbindelser i Mars' jord og luft, altså  molekyler basert på karbonatomer. De trenger ikke å ha noe som helst med liv å gjøre, og finnes overalt i universet - også på Mars.

Men de har blitt funnet i Mars-meteoritter som har landet på jorda. Det har så langt ikke vært mulig å finne dem i det øverste jordlaget på planeten, hvor det antas at de kjapt ødelegges av stråling og uhumskheter som perklorater.

Dersom «Curiosity» nå faktisk hadde funnet organiske forbindelser, ville det vært en spennende og viktig nyhet for forskere og interesserte (men kanskje ikke noe som nødvendigvis hadde fått folk flest til å avlyse alle andre avtaler den dagen).

Rykter og spekulasjoner Men det er uansett irrelevant for øyeblikket. Som sagt går NASA nå ut og understreker at de så langt ikke har funnet organiske forbindelser i Mars-jorda.

- Rykter og spekulasjoner om at det er store nye funn på dette tidlige stadiet er uriktige. Organiske forbindelser er én klasse stoffer som «Curiosity» leter etter. Kjemikaler som inneholder karbon som kan være ingrediensene for liv. På dette tidspunktet har ikke instrumentene om bord roveren påvist noen definitive bevis for organiske forbindelser på Mars, skriver NASA i en pressemelding.

Hva kommer de til å annonsere på konferansen i neste uke? Dette er nå hintet vi har å forholde oss til:

- Det vil være en oppdatering om den første fulle utnyttelsen av roverens instrumentbredde, for å undersøke en haug med sandrik jord, skriver NASA.