Politikerne krangler så busta fyker etter at regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett.
Regjeringen foreslår å øke kommunene og fylkeskommunenes inntekter med 2,1 milliarder. Det inkluderer 1,5 milliarder til kollektivselskapene som kompensasjon for bortfall av inntekter, som Dagbladet meldte søndag. I tillegg kommer ekstratilskudd som alt er bevilget, slik at summen blir totalt cirka 10 milliarder.
Kommunenes interesseorganisasjon KS' siste anslag er at kommunene vil tape mellom 12,5 og 20 milliarder kroner i år, mens fylkeskommunene taper mellom 5,5 og 6,8 milliarder.

Statsminister Erna Solberg er klar på ingen foreløpig kan være sikre på hvordan coronakrisa slår ut på kommuneøkonomien.
Regjeringen jobber nå – sammen med KS – for å få oversikt. Statsministeren mener det er altfor tidlig å vite hvordan året under ett vil se ut for kommunene.
- Om vi er sikre på hvordan dette vil slå ut? Nei, men det kan heller ikke KS være. Det er ingen kommuner som er i en kritisk situasjon akkurat nå og må gå i gang med velferdskutt, slår Erna Solberg fast overfor Dagbladet.
- Velferdskutt
En samlet opposisjon trekker fram manglende midler til kommunene som et ankepunkt mot regjeringens forslag. En rekke lokale Ap-topper varsler velferdskutt, hvis ikke Stortinget øker tilskuddene.

Oppskrift: -10 kilo før sommeren
- Regjeringen sender regningen over på befolkningen vår. De tvinger i realiteten fram velferdskutt, og forsterker dermed den krisen vi nå er inne i, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en e-post til Dagbladet.
- Det blir et stort gap mellom forventede inntekter og nåværende kostnader, det betyr at driftsnivået må ned og vi må kutte i tjenestene til innbyggerne våre. Det er tøft for en hardt prøvet kommuneøkonomi, sier Sindre Martinsen-Evje, ordfører i Sarpsborg.
Lønnsvekst
Også Ap-ordfører Ida Pinnerød i Bodø melder om det samme:
- Det er våre barn i barnehagene, elevene på skolene og eldre på sykehjemmet som rammes av regjeringens manglende satsing på kommuneøkonomien, sier Pinnerød.
Statsminister Erna Solberg sier regjeringen vil gå inn i forhandlingene med opposisjonen med et åpent sinn.
Samtidig ber hun alle om å ta innover seg at kommunene også vil få en kraftig økning i handlingsrommet som følge av lavere pris- og lønnsvekst.
- Jeg synes Ap-ordførerne skal roe seg ned. Det er lagt inn 3,5 prosent i lønns- og prisstigning, det blir det ikke, sier Solberg.
Støre: - Nedlatende
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik reagerer på tonen til statsminister Solberg.
- Det er en nedlatende uttalelse. Det er disse kommunene som har levert resultatene som gjør at hun kan stå på pressekonferansene og si at Norge har fått ned smittetallene, sier Støre.
- Det er ikke bare Ap's ordførere som sier dette, det er et bredt lag som melder dette. At Erna Solberg svarer på denne måten, viser bare at hun ikke forstår hverdagen innbyggerne står i og velferdsbehovet som er ute i landet, sier Tajik.
- Heltene får regningen
Fagforbundets leder Mette Nord frykter at de ansatte i helsevesenet og andre kritiske yrker i kommunene ender opp med regningen for coronakrisa.
- Vi frykter at heltene i helsevesenet, og i de andre samfunnskritiske yrkene, må ta regningen for coronakrisa. Mange av våre medlemmer rammes nå dobbelt opp. Først jobber de på spreng for å få oss gjennom krisen. Så risikerer de å måtte jobbe enda hardere, eller i verste fall miste jobben, fordi kommunene må kutte i budsjettene, sier hun.