Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ro og orden tok over på børsene verden rundt

NEW YORK (Dagbladet): Ro, orden og normal handel overtok på New York-børsen i Wall Street igjen i går. Oppgangen fra tirsdag fortsatte, og renteguru Alan Greenspan trøstet investorene med at uroen de siste dagene faktisk kan styrke amerikansk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tingene er kommet mer på plass, sa styreformannen i U.S. Federal Reserve, mannen som styrer den amerikanske renta, da han møtte i Kongressen.

Greenspan uttrykte tro på at børsuroen vil ha en positiv innvirkning på økonomien ved å bremse veksten til et sunt nivå og dempe inflasjonspresset.
Ved slike anledninger gransker pengemarkedet hver nyanse og hver bokstav i Greenspans uttalelser til komiteen.

Greenspans ord i går blir tolket som et signal om at renta ikke vil bli satt opp på kort sikt. Dermed steg børsindeksen.

Børsmeklerne ble åpenbart også styrket i troen på at tirsdagens rekordoppgang var solid fundert da Hongkong-børsen gikk opp med nesten 19 prosent. Oppgangen spredte seg til Tokyo-børsen som gikk opp med 3,3 prosent, og derfra videre til børsene i London, Paris, Frankfurt og Milano som alle hadde solid oppgang. Det var oppgang over hele Asia, med unntak av Taiwan.

Om lag halvparten av tirsdagens fall på Børsen i Oslo ble i går hentet inn igjen. Her var det oppgang over hele linja.

Til tross for oppgang på børsene i Asia i går, preges fortsatt markedet av stor usikkerhet og nervøsitet.
Tirsdag ble det satt omsetningsrekord med kjøp og salg av mer enn en milliard aksjer på New York-børsen. Til sammen ble det omsatt mer 2,8 milliarder aksjer i alle pengemarkedene i New York på tirsdag. Det var trafikkork i omsetningskanalene hele dagen av investorer som ville gjøre en handel etter at omsetningen ble stanset på mandag da børsen stupte med 554 poeng. Mange investorer slapp ikke til på grunn av forsinkelsene i systemene, og med den raske stigningen i kursene som fant sted utover tirsdagen, gjorde forsinkelser at kjøpere måtte betale mer for aksjen.

Uroen på børsene bidro til å sende den langsiktige renta ned på sitt laveste nivå på 20 måneder. Det gjør det billigere å bygge hus og fabrikker og styrker økonomien.
Men analytikere advarer og sier at «det er ikke over ennå». De varsler mer berg-og-dal-bane på børsene både i Asia og på Wall Street.

Hele Norges coronakart