Ro, ro til skolegård'n

FROGNER på Romerike (Dagbladet): Her ror pappa Torkil Rabbum (34) tvillingene Tarjei og Thea (7) hjem fra skolen. Flommen har tatt skoleveien. I natt gikk nye elver og bekker over sine bredder på Østlandet. Men på Sørlandet er trolig det verste over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er vi lei av flom og uendelige mengder regn, sier Torkil Rabbum til Dagbladet.

Familiefaren rodde i går tvillingene over den oversvømmede fylkesveien slik at de kom seg til og fra skolen.

Opptil en og en halv meter flomvann har isolert huset til Torkil Rabbum og Evy Karlsen på Frogner i Sørum kommune i Akershus. Heldigvis ligger huset på en haug.

- Nå blir ungene hjemme til flommen er over. Situasjonen er uholdbar. Vi skulle ønske at kommunen hadde bygd en flomvoll slik at veien ble farbar. Det er bare snakk om en par hundre meter, sier medisinstudent Rabbum til Dagbladet.

Hvis værprognosene holder stikk, er værmarerittet langt fra over på Østlandet. Natt til i dag var det ventet nye voldsomme regnskyll.

- Vannet vil fortsette å stige. Det er flom i de fleste elver og bekker i Oslo og Akershus. Flommen kan stige til 10-årsnivå, sier hydrolog Turid-Anne Drageset ved Norges vassdrags- og energidirektorat.

På Sørlandet, derimot, kan det verste være over:

I løpet av onsdagen vil flommen trolig ha nådd toppen. Deretter vil vannmassene sakte trekke seg tilbake.

I går kveld var cirka 20 veier stengt av flommen. Sørlandsbanen er stengt til neste uke etter et ras mellom Nordagutu og Gvarv i Telemark.

Det var saktekjøring på alle jernbanestrekninger på Østlandet i går. Også på Bergensbanen fører enorme vannmengder til forsinkelser.

Naboene sliter

Også naboene til Thea og Tarjei sliter med regnfallet over Østlandet. Trygve Busch har i over 30 år drevet firmaet Busch Eloxal AS rett over veien der tvillingparet bor. Siden 11. oktober har det 1000 kvadratmeter lokalet hans stått under vann. Ikke før han har rengjort etter en flom, kommer en ny. Vannmassene i høst har påført ham en tap på rundt 300000 kroner.

Forsikringsselskapet hans vil heller ikke dekke utgiftene til naturskader lenger. På 80-tallet betalte de fullt, seinere avkortet de utbetalingen og nå vil ingen ha ham som kunde.

- Hvis noen vil ta over eiendommen, så er jeg mer en villig til å diskutere et salg. Men eneste måten å få solgt bedriften på er vel å lure en til å kjøpe den en tørr fin sommerdag, sier Busch og trekker på skuldrene.

Theodor Gauterud går på samme skole som Thea og Tarjei, og er også rammet av flommen. I motsetning til sine skolekamerater kan han ikke ta robåten fatt. Til det er strømmen i elva Leira for sterk. Han kan se skolen fra der han bor, men løsningen for å komme seg dit er å kjøre drosje motsatt vei. Omveien er rundt 15 kilometer og går gjennom en annen kommune.

Familien Berget på Bjerkemoen frykter at huset deres skal bli knust til pinneved hvis tomta deres raser ut på grunn av leirgrunnen det står på. I åtte dager har de bodd på hotell. I går fikk de komme hjem igjen for å flytte ut møbler og verdisaker.

Trenger lagringsplass

Problemet er at de ikke har noe sted å lagre eiendelene. Om noen kunne hjulpet dem hadde de blitt glade.

- Vi vet ikke når vi kan flytte hjem igjen. Kanskje til våren. Kommunen må legge elva nedenfor i rør før vi får flytte tilbake, sier Bjørn Berget.

Nabohuset kan ikke reddes, det har rasekspertene konkludert med.

- Det kjedelige er at dette skjer rett før advent og jul, sier Åse Berget.

<B>VANNVEI:</B> Tvillingene Tarjei og Thea blir rodd hjem over deler av skoleveien av sin far, Torkil Rabbum.