Årets navn:

Roar lette i mørke kjellere og på mystiske chatteforum for å finne Kristins drapsmann. - Han kommer aldri til å tilstå

I mange år kjempet Roar Juel Johannessen for å finne svaret på hvem som drepte hans tolv år gamle datter Kristin. I juli fikk han svaret. Nå er han nominert til Årets navn.

NOMINERT: Roar Juel Joahnnessen kjempet i mange år for å få svaret på hvem som drepte hans 12 år gamle datter Kristin Juel Johannessen 5. august 1999. 8. september ble Henning Hotvedt (40) dømt for drapet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NOMINERT: Roar Juel Joahnnessen kjempet i mange år for å få svaret på hvem som drepte hans 12 år gamle datter Kristin Juel Johannessen 5. august 1999. 8. september ble Henning Hotvedt (40) dømt for drapet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Faren til Kristin Juel Johannessen (12) ga aldri opp.

Siden Henning Hotvedt (40) ble frikjent for drapet i 2001, på grunn av tvil om det såkalte hårbeviset, kjempet Roar Juel Johannessen for å få svar på hvem som begikk drapet på dattera 5. august i 1999.

I 13 år etterforsket han selv saken aktivt og kjempet for gjenopptakelse. Hundrevis av timer ble til 22 permer med etterforskningspapirer som han leverte til politiet da de igjen pågrep Henning Hotvedt i fjor sommer og siktet ham for drap på nytt.

BORGARTING: Roar Juel Johannessen og datteren Linda fulgte rettssaken tett i Borgarting lagmannsrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BORGARTING: Roar Juel Johannessen og datteren Linda fulgte rettssaken tett i Borgarting lagmannsrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bakgrunnen for pågripelsen var et nytt DNA-bevis funnet under Kristins negler som knyttet Hotvedt til drapet. Kristin hadde kjempet imot den ettermiddagen i 1999, og hadde dermed i alle åra hatt svaret på drapsgåten faren hadde jobbet intenst for å løse.

8. september i år ble Hotvedt dømt til 13 års fengsel for drapet i Borgarting lagmannsrett. Hadde ikke Roar stått på, maset på politiet og holdt saken varm, hadde nok ikke saken kommet opp i år. Man måtte eventuelt ha ventet på at saken gikk til Kripos' Cold Case-gruppe.

- Nei, er jeg det?

Når Dagbladet ringer Juel Johannessen for å viderebringe beskjeden om at han er nominert til Årets navn, blir han overrasket, men også litt rørt.

- Nei, er jeg det? Det hadde jeg ikke forventet. Det er en ære bare å bli nominert blant disse folka. De andre har gjort vanvittig bra ting, sier Roar.

Prisen skal gå til en person som har preget nyhetsbildet i løpet av året, og leserne får være med på å bestemme hvem som til slutt stikker av med tittelen.

I løpet av desember kan alle lesere avgi sin stemme på Dagbladet.no, mens Dagbladets redaktører kårer vinneren basert på avstemningen.

* Her kan du stemme.

Hotvedt under lupen

I mange år hadde Roar Juel Johannesen den nå dømte drapsmannen Hotvedt under etterforskningslupen, men han fikk beskjed av politiet om at får å få saken gjenopptatt, måtte han få et sikkert bevis: en tilståelse eller DNA-bevis.

Faren la ingenting i mellom for å finne bevis. Han fulgte alle tipsene han fikk fra folk, og brukte av og til metoder som var litt på kanten.

SEIER: Elisabeth Stokke har hjulpet Roar Juel Johannessen i etterforskningen av saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SEIER: Elisabeth Stokke har hjulpet Roar Juel Johannessen i etterforskningen av saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har lagt visittkortet til politifolk i bilruta for å parkere hvor jeg ville. Vi fulgte også et tips på at vi måtte lete etter noe i sandtak. Da fikk vi tak i flyfoto for å finne alle sandtak i området. Det førte oss til et område hvor det var adgang forbudt for uvedkommende, og bak noen busker så dukket det opp et stup, men vi fikk stoppet i siste liten, sier Roar, som sammen med venner som har hjulpet ham med den private etterforskningen har gjort mye merkverdig.

- Men en kamerat reagerte på at jeg avtale møte med kriminelle folk i Sandefjord. Da satt jeg i en mørk kjeller med narkomane og en bankraner. Det var første gang navnet Hotvedt dukket opp, sier han.

Veien videre

PERMENE: Her viser Roar Juel Johannessen fram permene som inneholder hans private etterforskning av drapssaken. Foto: Chrisitian Roth Christensen / Dagbladet
PERMENE: Her viser Roar Juel Johannessen fram permene som inneholder hans private etterforskning av drapssaken. Foto: Chrisitian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hotvedt har siden han ble pågrepet første gang for drapet bedyret sin uskyld.

- Han kommer aldri til å tilstå, sier Roar om Hotvedt som har anket avgjørelsen til Høyesterett. Forsvarer Brynjar Meling mener lagmannsrettens dom må oppheves fordi de mener saken gikk i feil instans.

- Vi er ikke ferdig helt enda, ikke før 18. januar. Da forventer vi å kunne sette et endelig punktum, slik at familien kan tenke litt annerledes framover, sier Roar, som innrømmer at det blir rart å legge saken helt bak seg.

- Men det blir bra. Nå er vi inne i en tilvendingsfase. Det er ikke lett å snu på flisa etter 17 år. Det er på tide å gå videre, men det er ikke lett. Vi har fortsatt et tomt soverom, og det kommer vi alltid til å ha, sier Roar.