Roar Syvertsen (55) skal ha unndratt rundt 180 millioner

Politiet og Skattekrim mener Loppa-investoren skylder 53 millioner i skatt - kan være historiens største skatteundragelse av en privatperson.

STØRSTE SAK: Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen (t.h) i Skatt Øst mener investoren Roar Syvertsen har unndratt 180 millioner fra beskatning. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet, Morten Holm/NTB Scanpix
STØRSTE SAK: Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen (t.h) i Skatt Øst mener investoren Roar Syvertsen har unndratt 180 millioner fra beskatning. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet, Morten Holm/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mediesky investoren Roar Syvertsen (55) fra Øksfjord i Finnmark står nå siktet i den største private skatteunndragelsessaken i Norgeshistorien, melder Dagens Næringsliv (DN).

Asker og Bærum politidistrikt og Skattekrim i Skatt Øst mener 55-åringen har unndratt hele 180 millioner kroner fra beskatning.

- Største sak - Dette er den største skatteunndragelsessaken i Norge knyttet til en personlig skatteyter. I tillegg er denne saken et gjennombrudd i kartlegging av skatteunndragelser ved hjelp av utenlandske betalingskort, sier Skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til DN.

Sentralt i saken er Syvertsens flytting til skatteparadiset Kypros i 1994. Norske myndigheter mener han slett ikke flyttet, og har bodd i Norge - og dermed er skattepliktig. Politiet mener å kunne bevise dette etter å ha kartlagt investorens aktiviteter, blant annet hans bruk av utenlandske betalingskort.

- Siktelsen er knyttet til hans personlige inntekt mellom 2004 og 2010 og selskapet Wingfirm Ltd. i samme periode. Unndragelsene er beregnet til 53 millioner kroner i skatt, sier politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt til DN.

Bestrider siktelsen Syvertsen bestrider siktelsen og at han har hatt 180 millioner i inntekt. Advokat Christian Hjort, Syvertsens forsvarer, sier til DN at dette var inntektene til selskapet Wingfirm på Kypros.

Til Dagbladet sier Hjort at han opplever det som belastende å være siktet i saken. Hjort forteller at Syvertsen ikke ønsker å kommentere saken i mediene selv, men sier at han vil kommentere siktelsen overfor skattemyndighetene i et avsluttende avhør.

- Han synes ikke det er noe særlig, og mener det ikke er grunnlag for siktelsen. Bostedsforhold er en del av saken, men så er det spørsmål rundt i hvilke former han har skatteplikt i Norge. Dette vil han kommentere overfor skattemyndighetene i nærmeste framtid, sier Hjort til Dagbladet.

Tvunget til millionvilla-salg Finnmarkingen ble i fjor tvunget til å selge en luksusvilla på Snarøya etter at kemneren i Asker og Bærum hadde tatt arrest i Syvertsens eiendommer i Norge på rundt 33 millioner kroner. 30. mai i fjor gikk Skattekrim til razzia mot villaen.

Også for åtte år siden ble en razzia gjort mot huset, som den gang var eid av Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen.

Investoren eier dessuten en rekke eiendommer i Nord-Norge. I 2009 skrev Altaposten at Syvertsen snart eide «halve» hjembygda Øksfjord.

OMSTRIDT MILLION-VILLA: I fjor ble Roar Syvertsen presset til å selge denne luksusvillaen på Snarøya etter en razzia. For åtte år siden ble samme villa utsatt for razzia fra Økokrim - da var den eid av Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen. Foto: Google Maps
OMSTRIDT MILLION-VILLA: I fjor ble Roar Syvertsen presset til å selge denne luksusvillaen på Snarøya etter en razzia. For åtte år siden ble samme villa utsatt for razzia fra Økokrim - da var den eid av Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen. Foto: Google Maps Vis mer