-  Robbet av hjemmehjelpen

Pleiepasient Anna Bråthen (82) fikk så stor tillit til hjemmehjelpen sin at hun sendte henne i minibanken. Fire måneder seinere var sparekontoen med 80 000 kroner tom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker før jul sitter 82-åringen og fortviler på Vålerengen Bo og Behandlingssenter. I løpet av våren og sommeren har uvedkommende tappet kontoen hennes for rundt 80 000 kroner.

Hun har anmeldt saken, og mistenker en hjemmehjelp hun fikk et fortrolig forhold til, for å ha tjuvlånt minibankkortet hennes.

Politiet i Oslo etterforsker nå saken, og bilder fra overvåkingskameraer bekrefter at det er hjemmehjelpen som står bak flere av de ekstraordinære uttakene.

Bydel Gamle Oslo har anmeldt den samme hjemmehjelpen.

-  Den tidligere hjemmehjelpen hevder hun tok ut pengene på oppdrag fra pasienten, sier politioverbetjent Viktor Jacobsen til Dagbladet.

Koden på en lapp

Hjemme i leiligheten til Bråthen kom hjemmehjelperne innom i ti minutter to ganger om dagen. Hele tida var det nye fjes å forholde seg til. Men ifølge Bråthen var den anmeldte hjemmehjelpen særlig omtenksom og oppmerksom.

-  Hun tok seg bedre tid enn de andre, og pratet mer med meg enn det jeg er vant med, sier 82-åringen.

 SVINDLET:  I løpet av våren og sommeren ble sparekontoen til 82 år gamle Anna Bråthen tappet for penger. Nå er den tidligere hjemmehjelpen hennes mistenkt for å ha tatt pengene. Foto: Tore Bergsaker
SVINDLET: I løpet av våren og sommeren ble sparekontoen til 82 år gamle Anna Bråthen tappet for penger. Nå er den tidligere hjemmehjelpen hennes mistenkt for å ha tatt pengene. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Hver tirsdag gikk hjemmehjelpen i butikken for Anna. En dag i april hun ikke hadde penger å handle med, sendte hun med minibankkortet sitt, slik at hun kunne ta ut penger i minibanken.

-  Koden sto på en lapp over telefonen, men jeg ga den også til henne, sier hun.

Men det var ikke før i august at Else Tronvold oppdaget at morens konto, som det stort sett hadde vært rundt 80 000 kroner på, plutselig var tom.

-  Vi reiste umiddelbart til banken for å finne ut av dette. Da vi så kontoutskriftene fikk vi sjokk. Det var uttak på tre til fem tusen kroner flere ganger i uka, som vi ikke kjente til. Uttakene var fra banker og butikker som vi aldri bruker, sier datteren.

De mistenker hjemmehjelpen for å ha tjuvlånt minibankkortet minst 20 ganger fra april til august. Bare i april er det uttak for 30 900 kroner som Bråthen og familien hennes ikke kjenner til.

Videobevis

Bankenes overvåkingsbilder bekrefter at det er hjemmehjelpen som har tatt ut penger.

-  Dette skal ikke forekomme. Våre hjemmehjelper har forbud mot å gå i banken for pasientene, så hun har misbrukt sin posisjon, sier stabsavdelingssjef Lasse Østmark i Bydel Gamle Oslo.

Han understreker at den mistenkte jobbet som ekstravakt, og at arbeidsforholdet nå er slutt.

Etterforskingssjef Jakobsen forteller at den mistenkte i tillegg er anmeldt i en annen sak. Også i denne saken er hjemmehjelpen mistenkt for underslag fra pleiepasienter. Etter det Dagbladet erfarer, er hun en tidligere kjenning av politiet, og har vært anmeldt flere ganger, blant annet for naskeri. Hjemme i leiligheten hennes fant politiet flere bankkort og Visa-kort som ikke tilhørte henne.

Sjekker ikke rulleblad

Hjemmetjenesten har ikke anledning til å sjekke rullebladet til dem som blir ansatt
.
-  Det er bare de som skal jobbe med barn som må legge fram politiattest. Vi har et ansvar for å kvalitetssikre de som jobber for oss, men det skjer på grunnlag av intervju og referanser. Jeg er heller ikke sikker på om bruk av politiattest er løsningen, sier Østmark.

Etter det Østmark kjenner til er ikke svindel fra pleietrengende noe omfattende problem.

-  Denne saken er den eneste av sitt slag jeg har vært borti, sier Lasse Østmark.

Men saken er dessverre ikke enestående:

-  Vi etterforsker for tida tre saker der eldre skal ha blitt svindlet av hjelpepleiere. Vi vil også gå tilbake og se om det er noen tidligere liknende saker som er blitt henlagt, og som vi kan ta opp igjen nå, sier politiadvokat Kai Spurkland til Dagbladet.

De andre sakene skal ikke være fra Bydel Gamle Oslo.

Else Tronvold forteller at moren er blitt engstelig etter at sparepengene forsvant. Hun frykter at TV-en eller vaskemaskinen skal gå i stykker.

-  Det er trasig å vite at jeg ikke eier noe lenger, sier Anna Bråthen.

Den gamle er også bekymret på vegne av andre pleiepasienter.

-  Folk er så avhengige av pleierne sine at de ikke tør å ta opp problemer i frykt for å miste hjelpen sin. Vi er hjelpeløse mennesker som er nødt til å stole hundre prosent på dem som kommer for å pleie oss, avslutter Anna Bråthen.