MOBILLØSE: Oda Bakke, Hanna Heggtveit, Maja Furuly og Maren Kinn var blant de mange elevene i 10. klasse på Øraker skole i Oslo som ble frastjålet mobiltelefoner og verdisaker onsdag denne uka.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOBILLØSE: Oda Bakke, Hanna Heggtveit, Maja Furuly og Maren Kinn var blant de mange elevene i 10. klasse på Øraker skole i Oslo som ble frastjålet mobiltelefoner og verdisaker onsdag denne uka. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Robbet for mobiler, lommebøker og iPoder

Mens jentene i 10. klasse på Øraker skole hadde gym, tømte den frekke tyven garderoben for verdisaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da de første jentene kom inn i garderoben etter gymmen, oppdaget de at klærne var rotet utover alt. Da løp de for å si fra til læreren, sier Maren Kinn (15) til Dagbladet.

Hun var en av de mange elevene som opplevde å bli rundstjålet på Øraker skole onsdag denne uka.

Oslopolitiet opplyser til Dagbladet at skolene i byen opplever en bølge av tyverier for tida.

- 10000 kroner - Jeg ble frastjålet en kostbar mobil, lommebok med 300 kroner og et gavekort på 1000 kroner i og iPoden min. Mamma sier at jeg til sammen mistet rundt 10000 kroner i verdier, sier Maren Kinn.

Dagbladet møtte henne sammen med skolevenninnene Oda Bakke (16), Hanna Heggtveit (15) og Maja Furuly (15) på Øraker skole i går.

Jentene forteller at flere av guttene, som hadde garderobe ved siden av, hadde tatt med seg verdisakene sine inn i gymsalen.

- En gutt hadde sett en mann gå rundt i korridorene, og ble mistenksom, sier Oda Bakke, som i likhet med de tre venninnene mistet mobil og verdisaker.

Ukjent mann Mannen beskrives som høy, skallet og blåkledd. Han skal ha hatt sekk på ryggen.

- Jeg synes det er litt ekkelt at folk kan komme inn på skolen, uten at noen legger merke til det. Man føler seg ikke helt trygg, sier Maren Kinn.

- Hvis en elev står bak noe slikt er det én ting, men det er en annen sak at et vilt fremmed mann kommer inn i jentegarderoben og tar for seg, sier Hanna Heggtveit.

Jentene sier de fra nå av vil være mer forsiktige med verdisakene sine på skolen.

Mange saker Politiførstebetjent for ungdomsetterforskning ved Majorstuen politistasjon, Siv Kjæreng, sier at osloskolene er svært utsatt for tida.

- Vi har hatt mange saker, og ofte på mer sentrumsnære skoler som Majorstuen, Marienlyst og Persbråten. Både medelever og utenforstående kan stå bak. Tyveri av skole-PCer, mobiler og jakker er svært vanlig, sier Kjæreng til Dagbladet.

Politiet kan ikke si at det er noen spesiell gruppe som står bak.

- Vårt inntrykk er at en del utenforstående tar seg inn på skolene, sier etterforskningslederen for ungdomsavsnittet.

Kjæreng og hennes avdeling har ansvar for de vestlige skolene i hovedstaden, men hun tror ikke tyveribølgen bare gjelder i deres ansvarsområde.

- Denne type kriminalitet går i bølger, og nå for tida er det mye. Jeg tror det fordeler seg ganske jevnt i byen, sier Siv Kjæreng.

- Veldig trist Fungerende rektor Marianne Bugge Hinze ved Øraker skole synes tyveriepisoden er «veldig trist og forferdelig irriterende». Hun har vært i møte med politiet og gitt dem signalementet på mannen som en elev hadde observert inne på skolen.

- Av og til i årenes løp har ting blitt borte, og vi har hengt opp oppslag og mast om at elevene ikke skal legge igjen verdisakene sine. Vi har ikke ressurser til vakthold, men får følge med så godt vi kan.