Robbet og drept av innbruddstjuv?

STAVANGER (Dagbladet): Svært mange visste at gartner Knut Harry Sivertsen (61), som bodde alene, hadde stor formue og oppbevarte verdisaker hjemme. Natt til tirsdag ble han trolig drept av en innbruddstjuv. Nå frykter et rolig samfunn i Stavangers ytterkant at en drapsmann går løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivertsens hus, på Sola ved Stavanger, ligger omkranset av trær og høye hekker, godt skjult for innsyn. Dermed var boligen et perfekt mål for innbruddstjuver. Det, og at han oppbevarte verdisaker hjemme, kan ha ført til gartnerens brutale død.

- Sivertsen var svært blyg og hadde en liten omgangskrets. Maken til ærlig og redelig mann skal du lete lenge etter, sier hans nære venn Salomon Sunde fra Tananger til Dagbladet.

Sunde er rystet over vennens død, og setter sin lit til at politiet oppklarer forbrytelsen. Men politiet har få spor å gå etter.

Inntrengeren har handlet svært målrettet, safen er tømt, men ikke noe annet i huset er rørt. Leietakeren i kjelleren våknet i firetida om natta av stemmer i hovedleiligheten.

- Han hørte skritt og en uklar samtale, og vurderte å banke i taket for å få stoppet bråket, forteller seksjonssjef Olaus Østebø ved Stavanger politidistrikt.

Blomster og hest

Få timer seinere våknet leietakeren på nytt, denne gangen av røyklukt. Etterforskerne har funnet tre arnesteder i huset. Trolig forsøkte inntrengeren å tenne på huset for å skjule sin forbrytelse.

Sivertsen ble funnet død i gangen. Han hadde skader i hodet, men disse skadene kan trolig ikke alene ha forårsaket dødsfallet.

Gartneren levde et svært nøysomt og rolig liv på eiendommen sin. Etter at han ble skilt for tre år siden, har han stort sett viet tida til drivhusene og blomstene.

- Han kunne ta seg en dram, og dro på travbanen innimellom. Men han hadde ingen uvenner og var en fredens man. Det er tragisk at så flotte folk skal møte en så forferdelig skjebne, sier Salomon Sunde.

Saumfares

Politiet frykter at de nå står foran en lang og vanskelig etterforskning. Dødsårsaken er ennå ikke kjent.

Tekniske etterforskere fra Kripos vil nå sammen med en stor lokal politistyrke saumfare hele den store boligen, og fortsette avhør av vitner. Lokalsamfunnet lever nå i frykt for at en drapsmann går løs.

Og det er mot lokalmiljøet søkelyset i første rekke vil bli rettet. Fremmede kunne neppe ha kunnskap om at nettopp i dette huset var det en bemidlet person som bodde alene. Siden innbruddet ser ut til å være så målrettet, vil mistanken ubønnhørlig bli rettet mot miljøer eller enkeltpersoner i Sola-distriktet.

- Rovmord

Kåre Larsen, som driver blomsterbutikk på Sola og kjente Sivertsen godt, er også full av lovord overfor en pliktoppfyllende og punktlig gartner.

- Dette er et stygt rovmord. Folk er oppskaket. Alle visste at han var en holden mann, men han viste aldri at han hadde penger. Motivet for ugjerningen må ligge i penger eller verdisaker, mener Larsen.

Gjerningsmannen har trolig tatt seg inn i huset ved å knuse et sidevindu og åpne døra innenfra. Vedkommende kan ha truet Sivertsen til å åpne safen, hva som siden skjedde vet ingen.

Åstedet bærer ikke preg av kamp. Ingen har meldt om påfallende trafikk til huset natt til tirsdag. Siste besøkende forlot Sivertsen ved 21-tida mandag kveld.

Venner kan ikke tenke seg at gartneren hadde noe uoppgjort med noen. Sivertsen har voksne barn, han feiret jul med sin ekskone og søkte ellers heller ensomheten enn selskapeligheter.

- Han ga aldri inntrykk av at han var engstelig for å bo aleine, forteller Salomon Sunde.

ÅSTEDET: Knut Harry Sivertsen ble funnet død i huset sitt tirsdag morgen. Politiet har satt inn store ressurser i saken.