Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røberg-Larsen: - Alle visste det var ulovlig

Alle var klar over at det var ulovlig å søke støtte fra Oslo kommune for folk som ikke var reelle medlemmer av Arbeidernes Ungdomsfylking i Oslo. Det sa den tiltalte tidligere økonomileder Bjørn Jarle Røberg-Larsen i forklaringen for Oslo-politiet våren 1995. I dag ble forklaringen lest opp i Oslo byrett, der han nektet å avgi forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kveldstid, bak lukkede dører, ble det klistret navnelapper på ikke utfylte postgiroer som allerede hadde fått sitt stempel etter innbetaling på Oslos postkontorer, fortalte Røberg-Larsen til politiet. Det ville være pinlig hvis det ble kjent at vi trikset, sa han.

De tre andre tiltalte i saken - tidligere leder i AUF i Oslo, Anders Hornslien, tidligere leder Ragnar Bøe Elgsaas og tidligere økonomileder Anders Greif Mathisen - var ifølge Røberg-Larsen med på triksingen med medlemskontingentene. Alle fire er tiltalt for grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri. Røberg-Larsen er i tillegg tiltalt for underslag.

Hemmelig konto

Han fortalte politiet om en hemmelig konto som fantes i 1993 og som ble opprettet for «Oslo AUF» slik at revisor ikke skulle finne fram til den. Alle fire kjente til kontoen og fikk dekket sine utlegg fra den, sa han.

Ingen av de fire skal ha hatt personlig vinning som følge av triksingen med kommunale midler og med AUF i Oslos penger.

Personer som viste seg interessert i AUF-arbeidet, ble registrert og ledelsen i AUF i Oslo betalte medlemskontingent for dem på forskudd - i håp om at de skulle betale senere. Dermed økte medlemstallet som det ble søkt tilskudd for hos Oslo kommune.

Tidligere år hadde også enkelte fiktive medlemmer fått kommunal støtte - blant dem Sonny Moen og Ford Hansen, som viste seg å være en hund og en bil.

Hytta

For å dekke forskutteringen av kontingentene ble det brukt penger fra kontoene til lokallag rundt i Oslo der driften lå nede, fortalte Røberg-Larsen til politiet. Noe av disse pengene var støttemidler fra Oslo kommune. Ifølge Røberg-Larsen ble det bare brukt penger fra lokallag som ikke førte regnskap. Det var også på tale å selge hytta til laget på Majorstua for å skaffe penger til forskutteringen, men det ble aldri gjort.

Det forelå også planer om å ansette Greif Mathisen på en høyere lønn enn vanlig, for så å bruke den forhøyde del av lønnen til forskuttering av kontingenter for 1994. Bakgrunnen var press fra Oslo Arbeiderparti om å opprettholde medlemstallet og virksomheten i ungdomsorganisasjonen. Men det ble ikke gjennomført fordi Verdens Gang begynte sin avsløring av det som skjedde i ungdomslaget.

Røberg-Larsen beskrev også for politiet bruddet mellom ham og de andre og den isfront som oppsto etter at han i et notat fra mars 1995 hadde beskrevet triksingen og forskutteringen. Notatet ble skrevet som en reaksjon på en redegjørelse fra AUF sentralt, fordi han opplevde at det ble gjort bevisste forsøk på å unndra viktige opplysninger.

(NTB)

NEKTET Å GI FORKLARING:</B> Den tiltalte tidligere økonomileder Bjørn Jarle Røberg-Larsen nektet å avgi forklaring i Oslo byrett i dag. Isteden ble forklaringen han ga politiet i 1995 lest opp i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!