Robert (19) meide ned åtte og seg selv på julehandel

Robert Hawkins (19) meide ned åtte kunder med 30-40 skudd før han skjøt seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har nå bekreftet at minst ni personer er døde etter at en ukjent gjerningsmann gikk amok med et automatvåpen på kjøpesenteret Westroads Mall i byen Omaha i Nebraska.

Skuddene ble løsnet fra fjerde etasje i butikken Von Maur. Ofrene ble funnet over flere etasjer. Han skal ha etterlatt tre selvmordsbrev funnet av familien han bodde hos.

Fikk sparken fra McDonalds  

Tv-stasjonen KETV opplyser at gjerningsmannen heter Robert A. Hawkins og er 19 år gammel. Ifølge en venn var han deprimert. Robert skal ha brukt antidepressiva.

- Hawkins hadde nylig fått sparken på McDonalds og skulle til kjøpesenteret for å hente nye briller, sier vertsmoren Debora Maruca Kovac, til KETV.
 
Hun hadde Robert boende på et rom sammen med hennes to sønner. Hun så Robert med en et våpen i går, men antok at guttene skulle på jakt. Nå kan det vise seg at det samme skytevåpenet har vært brukt i en helt annen sammenheng.

Vitner forteller at en høyreist mann gikk inn i en klesbutikk, hevet et gevær og begynte å fyre løs mot tilfeldige personer rundt klokka 14.00 lokal tid.

(Er du i Omaha eller kjenner noen som er der? Ta kontakt med Dagbladet.no på 2400@dagbladet.no,  +47 2400 0000 eller send sms/mms til 2400.)

Julehandel

Robert (19) meide ned åtte og seg selv på julehandel

Bygningen var full av folk på julehandel som flyktet i alle retninger da skytingen startet. Senere strømmet kunder og ansatte ut av kjøpesenteret med hendene i været på politiets ordre mens bygningen ble omringet.

Så langt er åtte personer  bekreftet drept, mens også gjerningsmannen skal ha tatt sitt eget liv, ifølge den lokale tv-stasjonen KETV.

I tillegg er flere overlevende fraktet til forskjellige sykehus med skuddskader. Tilstanden skal være kritisk for minst én av de skadde.

- Plutselig hørte jeg bare pang, pang, pang. Det hørtes ut som fyrverkeri, sier en butikkansatt til KETV.

• Se tv-stasjonens livesending her!

Flere titalls skudd

Flere av øyenvitnene forteller at det ble løsnet flere titalls skudd.

- Jeg hørte rundt 35-40 skudd og på vei ut så vi noen nede ved heisen som blødde, forteller Jennifer Cramer, som var ute for å handle.

Et annet vitne forteller at hun først hørte tre enkeltskudd, før det kom ytterligere serier med 20-25 skudd fra tredje etasje i kjøpesenteret.

De fleste av ofrene skal ha oppholdt seg inne i butikken Von Maur, en kjent kjede som blant annet selger klær og smykker. Mannen som sto bak den gruoppvekkende massakren skal ikke ha sagt noe til sine ofre før han plaffet ned tilfeldige handlende og butikkansatte.

Politiet slo raskt jernring rundt Westroads Mall.

Ofrene ble funnet i andre og tredje etasje i det store kjøpesenteret, som har over 135 butikker og restauranter. Det ligger i en velstående bydel på vestkanten av Omaha i delstaten Nebraska.

Ifølge vitner hadde gjerningsmannen militær hårsveis, kamuflasjejakke og en svart ryggsekk.

Rifle

Motivet for massedrapet er ukjent, men like etter skytingen skal en kvinne ifølge KETV ha dukket opp på politistasjonen med en lapp som var skrevet av en 19 år gammel mann.

Våpenet som ble brukt er en halvautomatisk russisk SKS-rifle, opprinnelig designet i 1945, med et magasin som normalt kan ta ti kuler. Dette betyr at Robert sansynligvis har ladet riflen flere ganger i løpet av skytedramaet.

Ifølge politiet kan riflen være stefarens, som er kjent for å være våpeninteressert.

Selvmordsbrev

Det er så langt funnet tre selvmordsbrev. Ett til familien, der han skriver at han ber om unskyldning for det han skal gjøre. Ett til venner, der han skriver: «nå skal jeg bli berømt» og et tredje testamente - der han gir bilen sin til familien og andre eiendeler til venner.

En venn av Robert mener at 19-åringen ville forlate verden som en kjendis.

- Han var en vanlig tenåring med vanlige problemer. Robert ville bare ikke forsvinne som enhver annen annen gutt som tar selvmord, sier Andrew til KETV.

I følge venner skal Robert ha hatt en vanskelig oppvekst og han tok det tungt at han nylig fikk sparken fra hamburkjeden McDonalds.

Bush var i byen

Politiet tolker beskjeden som en form for selvmordsbrev, og setter den i sammenheng med skytingen. Kvinnen som kom med brevet sitter nå i avhør.

Sist fredag ble det funnet en skarp håndgranat på en parkeringsplass ved kjøpesenteret, men det er ikke kjent om denne hendelsen kan knyttes til dagens massakre.

President George W. Bush var i Omaha tidligere i dag, men hadde forlatt byen for en time siden da skytingen skjedde.

Skytingen har satt i gang en ny debatt i USA om sikringen av kjøpesentre. Så langt har det vært fire skyteepisoder ved amerikanske kjøpesentre. Bare ved ett tilfelle ble ingen drept.

<B>FLYKTET FRA GEVÆRMANN:</B> Hundrevis av kunder rømte ut av kjøpesenteret i Omaha etter skytingen som tok livet av flere personer.
<B>KUNNE IKKE GJØRE NOE:</B> Gjerningsmannen hadde skutt seg selv da politiet tok seg inn i kjøpesenteret.
<B>MANGE SKADDE:</B> Tilstanden skal være kritisk for minst én av de overlevende.
<B>FLYKTET FRA GEVÆRMANN:</B> Hundrevis av kunder rømte ut av kjøpesenteret i Omaha etter skytingen som tok livet av åtte personer, før han snudde våpenet mot seg selv.
DØD: Robert Hawkins (19) begikk trolig selvmord etter å ha skutt vilt rundt seg.
OVERLEVDE: Folk ble bedt om løfte hendene på vei ut av kjøpesenteret.