Robert (83) banket - TV 2-ansatt tiltalt

Omfattende anklager mot mann i 40-åra.

VOLDSOFFER: Industrileder Robert Hermansen (83) ble ifølge tiltalen dyttet ned ei trapp av den tiltalte TV 2-ansatte mannen. Her fra et portrettintervju i Magasinet i 2017. Foto: Ingun Alette Mæhlum / Dagbladet
VOLDSOFFER: Industrileder Robert Hermansen (83) ble ifølge tiltalen dyttet ned ei trapp av den tiltalte TV 2-ansatte mannen. Her fra et portrettintervju i Magasinet i 2017. Foto: Ingun Alette Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En TV 2-ansatt mann i 40-åra fra Sør-Norge må i midten av juni møte i retten i Longyearbyen, hvor han må svare for en omfattende tiltale. Det mest alvorlige punktet er vold mot Robert Hermansen (83), profilert industrileder og tidligere gruvesjef på Svalbard.

Dagbladet har vært i kontakt med den tiltalte, hans forsvarer Oscar Bjøntegaard Wisting hos Advokatfirmaet Elden og fornærmede Hermansen. Ingen av dem ønsker å gi noen kommentar, og det er uklart hvordan mannen i 40-åra stiller seg til den alvorlige tiltalen.

KJENT MED SAKEN: TV 2 er kjent med tiltalen mot den ansatte, opplyser kanalens organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand. Foto: Eivind Senneset / TV 2
KJENT MED SAKEN: TV 2 er kjent med tiltalen mot den ansatte, opplyser kanalens organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand. Foto: Eivind Senneset / TV 2 Vis mer

TV 2 bekrefter på sin side at de er kjent med tiltalen, men ønsker ikke å kommentere straffesaken. De opplyser at mannen fremdeles er ansatt i bedriften.

  • Svalbardposten og Nordlys har tidligere omtalt tiltalen. Les kommentaren fra TV 2 lenger nede i artikkelen

Trusler på engelsk

Tiltalen fra Statsadvokatene i Troms og Finnmark beskriver noe som minner om en ren berserkergang i Longyearbyen natt til lørdag 13. november i fjor. I 05-tida skal Hermansen ha blitt dyttet over ende i golvet og/eller mot vegger. Den eldre mannen skal også ha blitt slått slik at han begynte å blø fra munnen.

Deretter skal den TV 2-ansatte ha tatt fart og løpt på eller dyttet industritoppen slik at han falt ned ei trapp. Han skal også gjentatte ganger ha holdt da 82-årige Hermansen i et fast grep, og truet ham på engelsk, selv om han har norsk som morsmål:

«Du må dø, kom hit, jeg må drepe deg, kom igjen», skal han ha sagt, ifølge tiltalen.

Til slutt kom den eldre mannen seg unna og fikk låst seg inne i egen leilighet, skriver Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

«Hendelsen medførte at Hermansen ble påført sterke smerter i munn, bryst, knær, hofte og rumpe samt hudavskrapninger, blåmerker og mindre sårskader», slår påtalemakten fast.

Vannlekkasje

Men ifølge tiltalen stoppet det ikke med det: Mannen skal også ha slåss med en annen beboer og laget betydelig bråk i bolighuset, samt tatt seg inn i en ulåst leilighet og skremt folk.

IMPROVISERT RETTSLOKALE: Rettssaken skal foregå i lokalene til Radisson Blu Hotel Spitsbergen. Foto: Lise Åserud / NTB
IMPROVISERT RETTSLOKALE: Rettssaken skal foregå i lokalene til Radisson Blu Hotel Spitsbergen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

I samme tidsrom skal TV-medarbeideren ha gjort betydelig skade på selve bygningen, som tilhører entreprenørselskapet LNS. Blant annet rev han ifølge tiltalen ned to radiatorer slik at takplater og rør ble ødelagt og det oppsto vannlekkasje.

Politiet ble varslet om ordensforstyrrelse og rykket til stedet. Men ifølge tiltalen fortsatte mannen i 40-åra å skape vanskeligheter - blant annet skal han ha slått en kvinnelig sysselmesterbetjent med knyttneve i brystet, og sagt til henne at «døden kan komme når man minst venter det» eller liknende.

I politibilen skal den TV 2-ansatte også ha sagt at han var terrorist og «kunne drepe mange hundre mennesker på kort tid». Ifølge tiltalen sparket han den samme politibetjenten i beinet på vei inn i arresten.

- I jobb

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand opplyser til Dagbladet at bedriften er gjort kjent med saken, og med at det nå er tatt ut tiltale.

- Vi er ikke part i straffesaken, og har ingen kommentar til denne. Som arbeidsgiver har vi behandlet dette som en personalsak, helt uavhengig av at det nå er en straffesak. Vi ber om forståelse om at vi ikke kan si noe mer om selve personalsaken, skriver Willand i en SMS til Dagbladet.

Ifølge Svalbardposten har den tiltalte mannen vært på jobb siden hendelsen. Dette vil TV 2 verken bekrefte eller avkrefte.

- Han er ansatt i TV 2. Om og når han har vært på jobb, er en personalsak, skriver organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Willand.

Saken er berammet over én dag i Nord-Troms og Senja tingrett, for anledningen flyttet til Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer