Robert «Bobby» Tufts (4) er borgermester i Dorset

Beviset på at politikere kan være barnslige.

SJEFEN: Robert «Bobby» Tufts (4) er borgemester i Dorset. Nå kjemper han for sin andre periode i byen. Foto: AP/NTB Scanpix.
SJEFEN: Robert «Bobby» Tufts (4) er borgemester i Dorset. Nå kjemper han for sin andre periode i byen. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ett år har «Bobby» vært borgermester i byen Dorset i Minnesota, USA. Nå gyver han løs på ny valgkamp - kampsaken er å få iskrem til å trone øverst i næringskjeden. Og så liker han å fiske.

- Jeg liker is med sjokolade, jordbær og vaniljesmak, sier borgermesteren til nyhetsbyrået AP.

Verdens yngste borgermester har ikke så mange å bestemme over: Det bor bare 22 mennesker i Dorset, eller 28 hvis du regner med den unge borgermesterens egen familie. Men det stopper ikke Robert fra å ta jobben med det høyeste alvor når han ønsker turister velkommen til byen sin.

Bra PR - Jeg synes han gjør en veldig bra jobb, det blir mye bra PR for byen, sier hans mor Emma Tufts til nyhetsbyrået AP. Iført filthatt med fiskekroker smiler og nikker den unge borgermesteren til sommerturistene.

LEDER: På dette bildet leder Bobby Tufts en gjeng på Ronald McDonald innsamlingstur. Foto: AP/NTB Scanpix. Baenen)
LEDER: På dette bildet leder Bobby Tufts en gjeng på Ronald McDonald innsamlingstur. Foto: AP/NTB Scanpix. Baenen) Vis mer

Nylig ledet han en innsamling til et Ronald McDonald-hus i Fargo, i North Dakota.

- Han er en søt liten krabat og jeg tror at mange deler min oppfatning. Han har en bra personlighet og er ikke redd for å vise det, sier Cory Aukes, som er politisjef i Hubbard County til AP.

Ingen virkelig makt Men mer enn sermonielle oppgaver trenger ikke borgermesteren i Dorset og bry seg om. Alvorlige valgobservatører ville neppe sett med nådig blikk på valgordningen i byen, der man kan stemme så mange ganger man vil. Man skriver navnet på kandidaten på en lapp, og hver stemme kan kjøpes for en dollar stykket. 

Vinneren av valget blir trukket ved den årlige matfestivalen i Dorset. Byen er ikke snauere enn at de kaller seg «verdens restaurant-hovedstad». 4. august kan Robert trekke sitt eget navn opp av hatten, og dermed gå i gang med sin andre periode som borgermester.

VALG: Jeannette Dudley driver en resturant i Dorset hvor stemmeboksen er sentralt plassert. Foto: AP/NTB Scanpix.
VALG: Jeannette Dudley driver en resturant i Dorset hvor stemmeboksen er sentralt plassert. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Nå er Robert «Bobby» Tufts i full gang med valgkampen. Foruten å sette iskrem på dagsorden, jobber han kontinuerlig med å fiske stemmer.

Han deler ut en løpeseddel med bilde av seg selv og sin jevnaldrede kjæreste med følgende tekst:

«Jeg elsker å være borgermester like mye som jeg elsker Sophie».

STEMMEFISKE: Robert er lidenskapelig opptatt av to ting. Iskrem og fisking. Foto: AP/NTB Scanpix.
STEMMEFISKE: Robert er lidenskapelig opptatt av to ting. Iskrem og fisking. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Slå den!

MANN FOR SIN HATT: Dette bildet viser valgkamphatten til verdens yngste borgermester. Foto: AP/NTB Scanpix.
MANN FOR SIN HATT: Dette bildet viser valgkamphatten til verdens yngste borgermester. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer