- Robert er helt rå, Gisle takler dette

Vennene hyller Berserk-seilerne Robert «Burro» Skaanes og Tom Gisle Bellika som to av de aller beste.

SISTE SIGNAL: Siste signal fra Berserk ble sent ut fra Rosshavet 18 nautiske mil nord for Scott-basen i Antarktis.Grafikk: Kjell Erik Berg
SISTE SIGNAL: Siste signal fra Berserk ble sent ut fra Rosshavet 18 nautiske mil nord for Scott-basen i Antarktis.Grafikk: Kjell Erik BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den erfarne friluftsmannen og dykkeren «Burro» Skaanes er en mann du kan stole på, ifølge hans nærmeste venner som Dagbladet har snakket med.

Kallenavnet «Burro» har han ifølge en nær venn fått fordi «han er en okse, han er uslåelig».

Robert Skaanes beskrives som en mann som bedre enn de fleste kan håndtere farvannet Berserk ferdes i - farvannet der det 05.22 tirsdag morgen kom inn en nødmelding fra skuta. Skaanes deltar på ekspedisjonen med sine gode venner Jarle Andhøy (34), Samuel Massie (18), Tom Gisle Bellika (36) og den sørafrikanske eventyreren Leonard James Banks.

Andhøy og Massie har i natt norsk tid meldt at de er i god behold.

Stiller opp Skaanes (34) er en garvet friluftsmann, med massiv erfaring fra det våte element. Han er utdannet dykker, har lang bakgrunn fra Forsvaret og jobbet nå som dykker i Nordsjøen.

- Han er helt rå, sier en barndomsvenn av Skaanes til Dagbladet.

- Han er et gjennomført snilt menneske, som alltid stiller opp, legger en annen kamerat til.

Alle Skaanes' venner som Dagbladet var i kontakt med i går beskriver en mann med bred erfaring fra ekstreme omgivelser. 34-åringen jobber nå som dykker i Nordsjøen.

Lang erfaring Han har lang erfaring som dykker, både i Forsvaret, på reise flere steder i verden og profesjonelt.

DYKKER I NORDSJØEN: Robert Skaanes har lang erfaring fra ekstreme omgivelser. Foto: Privat
DYKKER I NORDSJØEN: Robert Skaanes har lang erfaring fra ekstreme omgivelser. Foto: Privat Vis mer

Ifølge venner er «Burro» Skaanes utdannet ved det som tidligere het Statens Dykkerskole, nå Dykkerutdanningen ved Høgskolen i Bergen. I tillegg har han time etter time med overlevelseserfaring fra både Forsvaret og tidligere eventyrreiser.

- Men det skal mye til å overleve under slike forhold. Det finnes ikke klær som holder lenge under de temperaturene, med vind til orkan styrke og flere titalls minusgrader, sier en nær venn.

Og hjemme venter Skaanes' lille datter, forteller barndomsvennen, og slår fast:

- Robert lever for datteren sin. Hun er alt for ham.

Dreven Kaptein på skuta mens Jarle Andhøy var på land var trolig Tom Gisle Bellika (36). Bellika, oppvokst på Furuset i Oslo får de beste skussmål.

— Tom Gisle er en sindig mann med fornuften i behold. Er det en som kan takle det her, så er det han, sier barndomsvennen Vegard Brenden Rudaa til Dagbladet.

De har kjent hverandre siden førsteklasse på barneskolen. Han har siden dramaet ble kjent i Norge holdt seg oppdatert på siste nytt om kameraten sin gjennom nettaviser og nyhetssendinger.

Vanskelig Den stadige uvissheten er vanskelig, sier Rudaa.

— Jeg er veldig bekymret og venter i spenning. Jeg har tro på at dette skal gå bra, sier han. Bellika beskrives av venner Dagbladet har vært i kontakt som en svært erfaren og god seiler.

SINDIG: Er det noen som takler dette, er det Gisle, sier en nær venn. Foto: Privat
SINDIG: Er det noen som takler dette, er det Gisle, sier en nær venn. Foto: Privat Vis mer

— Han har veldig god peiling, sier Rudaa.

Tom Gisle Bellika er med på sin andre tur under kaptein Jarle Andhøy. I 2007 var han med «Berserk» gjennom Nordvestpassasjen.

Barndomsvennen Vegard Brenden Rudaa vet ikke hva som skjedde, men tror og håper nødsignalet ble utløst i tide.

I GOD BEHOLD: Jarle Andøy og Samuel Massie fra Berserk har meldt at de er i god behold etter dramaet som har utspilt seg. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
I GOD BEHOLD: Jarle Andøy og Samuel Massie fra Berserk har meldt at de er i god behold etter dramaet som har utspilt seg. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer