- LYTT TIL KRIPOS: - Jeg veit at Frp ikke lytter til Rødt, men jeg håper at Frp hører litt mer på Kripos. Det er ikke småtterier Kripos kommer med nå, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han tordner mot regjeringen etter at Kripos i et oppsiktsvekkende intervju i Dagbladet slår alarm, og for første gang advarer mot mafia i Norge. Foto: NTB scanpix
- LYTT TIL KRIPOS: - Jeg veit at Frp ikke lytter til Rødt, men jeg håper at Frp hører litt mer på Kripos. Det er ikke småtterier Kripos kommer med nå, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han tordner mot regjeringen etter at Kripos i et oppsiktsvekkende intervju i Dagbladet slår alarm, og for første gang advarer mot mafia i Norge. Foto: NTB scanpixVis mer

- Robert Eriksson er mafiaens beste venn

Slakter arbeidsministerens mafiainnsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødt-leder Bjørnar Moxnes tordner mot arbeidsminister Robert Eriksson etter at Kripos i et oppsiktsvekkende intervju i Dagbladet slår alarm, og for første gang advarer mot mafia i Norge.

- En ting er å styrke politiet. Men det er utilgivelig naivt om Regjeringen tror at politiet vil rekke over mer enn en brøkdel av virksomhetene. Jeg veit at Frp ikke lytter til Rødt, men jeg håper at Frp hører litt mer på Kripos. Det er ikke småtterier Kripos kommer med nå, sier Moxnes til Dagbladet.

- Det er veldig alvorlig. Dette har Rødt advart mot i flere år, men de etablerte partiene har vendt det døve øret til. Det er et politisk ansvar å beskytte befolkning og næringsliv mot at mafiaen tar over. Nå sitter Frp med både justisminister og arbeidsminister, men lov og orden-partiet Frp er nå arbeidslivsmafiaens beste venn, sier Moxnes.

Eriksson svarer: - Vi har tiltakene for å rydde opp

To årsaker Moxnes mener det er to årsaker til at Frp nå er mafiaens beste venner:

- For det første åpner de for mer midlertidige ansettelser. Det gjør det enda lettere for mafiaen å leie inn sårbare arbeidsinnvandrere til å jobbe. Ved å utnytte frykten deres for ikke å få forlenget kontrakt, kan mafiaen tvinge arbeiderne til å godta elendige arbeidsforhold. Dette er en gavepakke til mafiaen fra regjeringen. Samtidig svekker det fagbevegelsen. Det er veldig mye vanskeligere å organisere folk som ikke vet om de får fortsette å jobbe dagen etter om de organiserer seg, sier Moxnes.

- Dessuten — i den virkelige verden kan politiet og Arbeidstilsynet bare rekke over en brøkdel av arbeidsplassene i Norge. Fagbevegelsen er en uvurderlig kraft for lov og orden i arbeidslivet. Nå mister fagforeningene søksmålsretten sin. Da mister de et av sine viktigste virkemidler. Der Frp vanligvis er opptatt av å ta lovbryterne, vil de nå gjøre loven mindre streng. Jeg er sikker på at Robert Erikson egentlig er opptatt av å stoppe arbeidslivskriminaliteten, men nå virker det som det er viktigere å svekke fagbevegelsen enn mafiaen.

- Eriksson må velge - Hva burde Regjeringen ha gjort?

- I stedet for enda mer fri flyt av kriminalitet burde vi styrke arbeidsmiljøloven og sette en stopper for bemanningsbyråene. Pr dags dato er Norge Europas mest naive land.

Moxnes mener økte bevilgninger til politiet, og økt kontroll av arbeidsplasser, slett ikke er nok.

- Det blir som å sette ut bøtter når en demning går lekk. I stedet for å tette demningen setter de ut litt flere bøtter. Det er vel og bra, isolert sett — men hva med å sette inn tiltak som kan stoppe arbeidslivsmafiaen? Det er bare når du har sterke klubber, nok folk som er organisert, at man kan ta tak i utnyttelse av arbeidsfolk og dermed kriminaliteten. Nå må Robert Eriksson velge hva som er viktigst — å sørge for effektive tiltak mot arbeidslivsmafiaen, eller fortsette dereguleringen av arbeidslivet? Det hjelper ikke at Eriksson ytrer sin bekymring, det er tiltakene som avgjør.