Robert Gates unnskylder for drapet på ni gutter

Mener det er et tilbakeslag i forholdet mellom USA og Afghanistan.

BA OM UNNSKYLDNING: USAs forsvarsminister Robert Gates er kommet til Afghanistan på et overraskelsesbesøk etter at NATO i forrige uke drepte ni unge gutter i et flyangrep. På sin første dag i landet talte han for amerikanske soldater - og ba personlig om unnskyldning til Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: REUTERS/Mandel Ngan/Pool
BA OM UNNSKYLDNING: USAs forsvarsminister Robert Gates er kommet til Afghanistan på et overraskelsesbesøk etter at NATO i forrige uke drepte ni unge gutter i et flyangrep. På sin første dag i landet talte han for amerikanske soldater - og ba personlig om unnskyldning til Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: REUTERS/Mandel Ngan/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):   USAs forsvarsminister Robert Gates har i møte med Afghanistans president Hamid Karzai bedt personlig om unnskyldning for at ni gutter ble drept i et luftangrep gjennomført av NATO.  

Under en pressekonferanse, med Karzai som tilhører, skal han ha omtalt hendelsen som et tilbakeslag i forholdet mellom USA og Afghanistan, melder Reuters

 - Dette knuser våre hjerter, skal Gates ha sagt under pressekonferansen. 

Karzai skal ha sagt at han respekterte unnskyldningen, og maner til at det blir satt en stopper for sivile tap.  

Trekker seg tilbake Under pressekonferansen skal Gates ha fremholdt at USA står i en god posisjon til å trekke tropper ut av landet innen juli, for så å oppnå målet om å gi sikkerhetsansvaret over til afghanske styrker innen 2014.  

- Vi er fullstendig beredt på å fortsette og være tilstede i landet for å hjelpe afghanerne etter 2014 - men det er åpenbart at det bare blir en brøkdel av den tilstedeværelsen vi har i dag, sier Gates.  

Godtok ikke unnskyldninger Gates er på overraskelsesbesøk i Afghanistan for å besøke amerikanske styrker sør og øst i landet. 

Besøket kommer en uke etter at NATO drepte ni gutter, alle under 12 år, i et luftangrep.  

NATO har beklaget feilbombingen som førte til tragedien.  

Det samme har general Petraeus og president Barack Obama.  

Men Karzai har ikke vært fornøyd med de tidligere unnskyldningene kommet fra NATO, fra USA -  og spesielt fra Petraeus.  

- Karzai sier at unnskyldninger og beklagelser ikke er nok, han sier videre at de sivile tapstallene er den største belastningen på forholdet mellom Afghanistan og USA, fortalte Karzai NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus, ifølge presidentens eget kontor.    

Feilbombingen skjedde tirsdag 1. mars i Pech-dalen i Kunar-provinsen helt øst i Afghanistan. General David Rodriguez, som leder NATOs operasjoner fra dag til dag, beklaget at ni gutter ble drept i en video-uttalelse.  

- Jeg ønsker å tilby min dyptfølte beklagelse for drapet på ni barn. Jeg ønsker å forklare dere hva som skjedde, ikke for å unnskylde, men fordi det å kjenne til fakta noen ganger kan hjelpe når en tragedie rammer, het det i uttalelsen.  

Demonstrasjoner Det var i går demonstrasjoner i Afghanistan rettet mot USA og NATO. Demonstrantene ropte «Død over USA og den amerikanske regjeringen», mens de brente en dukke som skulle være Barack Obama.

Tidligere på dagen drepte en veibombe plantet av opprørerne 12 sivile, av dem fem barn.