DØMT: Tidligere sjef Robert Hermansen er dømt til to års fengsel. Foto: Tor Richardsen/SCANPIX.
DØMT: Tidligere sjef Robert Hermansen er dømt til to års fengsel. Foto: Tor Richardsen/SCANPIX.Vis mer

Robert Hermansen dømt til to års fengsel

Den tidligere direktøren i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, Robert Hermansen, er dømt til to års fengsel for korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø: I tillegg til fengselsstraffen er Hermansen også dømt til å betale tilbake 3,9 millioner kroner, som han har mottatt uberettiget, melder TV2.no.

Dommen i Nord-Troms tingrett mandag er noe mildere enn det aktor la ned påstand om fredag 23. september. Førstestatsadvokat Bård Thorsen mente Hermansen burde dømmes til fengsel i to år og åtte måneder.

Urettmessige penger
Robert Hermansen var administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kullkompani, da han tilegnet seg penger urettmessig. Hermansen var formelt siktet etter straffelovens paragraf 276 første ledd, for å ha «krevd eller mottatt en utilbørlig fordel i anledning av stilling, verv eller oppdrag».

Grovt
I siktelsen heter det videre at forholdet anses som grovt, blant annet fordi handlingene har gitt betydelig økonomisk fordel samt at handlingene er forøvd av noen ved brudd på den særlige tillit som fulgte med hans stilling.

Samme dag sa Robert Hermansen seg skyldig i grov korrupsjon.

- Lån mellom venner
Det var etter at TV 2 i flere reportasjer i 2010 omtalte Hermansen og hans private relasjoner til underleverandører av Store Norske, at Økokrim i november samme år siktet Hermansen for grov korrupsjon. Fire ganger i årene 2006 til 2008 mottok Hermansen overføringer på til sammen 3,9 millioner kroner fra gruveselskapet Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi. Rederiet skipet kull for Store Norske. Ettersom Hermansen innrømmet skyld, ble saken ført som en tilståelsessak uten tiltale. For retten ble det derfor ikke et spørsmål om Hermansens skyld eller uskyld, men kun avklaring om strafferammen. Hermansen så likevel ikke på seg som korrupt da han forklarte seg i tingretten. - Ikke i forhold til det begrepet som jeg forstår med korrupsjon, sa Hermansen. Han har selv kalt transaksjonen med Jebsens Rederi for «et lån mellom venner» og forklarte at den nå avdøde skipsrederen Atle Jebsen selv skal ha gitt Hermansen et tilbud.

- Forsettlig
Førstestatsadvokat Thorsen mener at Hermansens posisjon i Store Norske, størrelsen på ytelsen og risikoen for skade som følge av korrupsjonen, måtte virke skjerpende i straffeutmålingen og at han derfor måtte dømmes strengere enn om det skjedde i en privatrettslig sfære. - Det straffbare forholdet bærer ikke preg av et enkelt øyeblikks ubesluttsomhet, men et fast ønske over tid, et utvist forsett opp mot to år. Det er ingen ting som tyder på at siktede angret underveis, sa Thorsen da han la ned sin påstand om to år og åtte måneder. Også selskapet Leonhard Nielsen & Sønner AS (LNS) som sto for landtransport av kull på Svalbard, samt personer i selskapet, har vært siktet i den omfattende korrupsjonssaken. Disse forholdene ble imidlertid henlagt etter bevisets stilling.

NTB