Robert Lund er død

Robert Lund (67) døde i 13-tida. Da advokaten pratet med ham fredag, forklarte Lund at han følte at han hadde vunnet - fordi han hadde levd lenge nok til å forklare seg i rettssaken mot Tiedemanns.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kreftsyke 67-åringen fikk ikke vite resultatet fra rettssaken som kommer til uka. Med kona og barna til stede sovnet han stille inn i sitt hjem på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Men han levde lenge nok til å få advart mot farene ved røyking. Hovedforhandlingene i saken mot tobakksprodusenten J. L. Tiedemanns Tobakksfabrikk ble avsluttet tirsdag 17. oktober.

- Jeg pratet siste gang med Robert fredag. Da var han optimistisk og glad for at han hadde gjennomført rettssaken. Han hadde fått spre informasjon om farene ved tobakksrøyking. Han følte at han hadde vunnet, sier advokat Edmund Asbøll til Dagbladet.no.

Sloss til det siste

Han fikk dødsmeldinga i 13.30-tida, og tok det svært tungt.

- Jeg føler at Robert var like mye en venn som han var klient. Etter å ha jobbet med ham i halvannet år, har jeg fått en voldsom respekt for Robert, sier en tydelig beveget Asbøll.

Han roser Lund for kampviljen han viste helt til det siste.

- Robert og familien visste at han hadde svært kort tid igjen. Men i stedet for å grave seg ned i selvmedlidenhet, brukte han sine siste levemåneder på å kjempe for det han tror på.

Ble svakere forrige uke

Da Asbøll pratet med Lund fredag, var det lite som tydet på at han kun hadde dager igjen. Men etter den siste strålebehandlinga, følte han seg svak.

- Vi trodde det var strålebehandlinga som svekket ham. Nå viser det seg at det var kreften som krevde sitt, sier Asbøll.

I natt forverret tilstanden seg brått, og Lund ble bevisstløs.

- Han følte at han hadde vunnet ved å holde seg i live helt til nå. Men det er klart han var veldig spent på resultatet fra rettssaken. Det ble fryktelig knappe tidsmarginer, sier Asbøll.

I RETTEN: Robert Lund (til venstre) mente at Tiedemann måtte betale for at han fikk lungekreft av tobakken. Advokat Edmund Asbøll får vite utfallet av saken i løpet av noen dager.