UTNEVNT: Generalinspektør i Hæren, Robert Mood, overtar som sjef for UNTSO.
UTNEVNT: Generalinspektør i Hæren, Robert Mood, overtar som sjef for UNTSO.Vis mer

Robert Mood blir FN-sjef

Den norske hærsjefen våknet til e-post med tilbud om prestisjejobben i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Generalinspektøren for hæren, generalmajor Robert Mood, er utnevnt som ny sjef for FN-misjonen UNTSO i Jerusalem.

Mood ble utnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon under en pressekonferanse i New York. UNTSO er FNs eldste fredsbevarende misjon, opprettet i 1948, og på grunn av den intense situasjonen i området er det knyttet høy prestisje til stillingen.

Fikk jobbsvar på epost
- Jeg fikk vite at utnevnelsen var offentliggjort for få minutter siden. Selv fikk jeg en e-post for timer siden. Så dette er helt ferskt, sier Robert Mood til Dagbladet.no.

Han understreker at det gjenstår noen formaliteter før jobben er i boks.

- Men i og med at Generalsekretæren offentliggjør betrakter i alle fall han at jobben er min, så jeg får gå ut i fra at dette går i orden, sier han.

Han anslår at han vil tre inn i den nye toppjobben om en måneds tid.

- Han som har jobben i dag, forlater stillingen i disse dager. Det blir noen møter i New York og min stilling må avvikles på en fornuftig måte også.

Tillitserklæring for Norge

Han sier at jobben hans er en tillitserklæring for ham selv, Forsvaret og Norge.

- Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en tillitserklæring for Norge og Forsvaret.

- Dette er særdeles hyggelig! sier generalmajoren til Dagbladet.no.

Svært godt intervju
Dagbladet.no kunne fredag avsløre at den norske hærsjefen var FN-ledelsens heteste kandidat til stillingen.

Kilder Dagbladet.no har snakket med sier at Mood gjorde et svært godt jobbintervju og danket med det ut en rekke høyt respekterte generaler fra andre nasjoner.

UNTSO skifter leder i slutten av januar/månedsskifte januar-februar,  så det var ventet at valg av ny sjef skulle vært gjort for lenge siden.

- En av de aller dyktigste
Forsvarsdepartementet varslet om ansettelsen på sine hjemmesider i dag tidlig.

- Vi har lansert generalmajor Robert Mood fordi han er en av de aller dyktigste og mest erfarne generalene vi har. Mood har en bred og relevant nasjonal og internasjonal bakgrunn, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i en pressemelding.

Hun sier det er viktig for Norge å ha nordmenn i posisjoner som dette.

— Norge har gjennom mange år hatt en sentral rolle i Midtøsten. Regjeringen har også lagt stor vekt på å øke Norges deltakelse i FN-ledede operasjoner, sier forsvarsministeren.
Kritisk
Mood har i sin periode som hærsjef gjort seg bemerket for sine kritiske utfall om ressursmangelen i Hæren.

Blant annet hans etterhvert berømte utspill om at hæren kun vil være i stand til å forsvare en bydel i Oslo i TV2 Nyhetene januar i fjor.

Han var også en stund i konflikt med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i spørsmålet om norsk militær innsats i Afghanistan. Mood mente de norske styrkene der burde reduseres kraftig i løpet av 2009, helst ned mot det halve. Dette fordi presset på de soldatene vi har, ville bli for stort.

Høyt respektert
Robert Mood er likevel høyt respektert i norske forsvarskretser. Som leder av FNs fredsbevarende operasjoner i Midtøsten vil han få ansvar for FN-styrker fra 23 land, deriblant USA og Russland.

Organisasjonen har hovedkvarter i Jerusalem og er i dag ledet av den australske generalmajoren Ian Gordon.

  Gordon søkte om å få forlenget sitt engasjement, men at dette ble avslått av FN. Derfor er mange overrasket over at organisasjonen har brukt så lang tid på å velge ut hans arvtager.