Robert Mood:

Robert Mood-bok hudflettet av DN-redaktør: - Forsøk på å hogge hodet av meg

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim, omtaler Robert Mood som «generalen for politikerforakt». Nå svarer den pensjonerte generalløytnanten.

I KLINSJ: I lørdagens utgave av Dagens Næringsliv, kritiserer politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim (t.h.) pensjonert generalløytnant Robert Mood for politikerforakt i sin nye bok «Ansvar». Mood mener Alstadheim bommer i sin kritikk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet og NTB Scanpix
I KLINSJ: I lørdagens utgave av Dagens Næringsliv, kritiserer politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim (t.h.) pensjonert generalløytnant Robert Mood for politikerforakt i sin nye bok «Ansvar». Mood mener Alstadheim bommer i sin kritikk. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Robert Mood (58) kom i høst ut med boka «Ansvar. Ledelse er ingen popularitetskonkurranse». Der går den tidligere generalløytnanten, FN-toppen og Norges utsending til Nato gjennom sin 40 år lange militær- og lederkarriere i et samfunns- og lederperspektiv.

I boka sender han også flere spark til norske ledere, og spesielt politikere. Mood mener norske toppolitikere er for kortsiktige i sin ledelse og delvis uten prinsipper.

Det får politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim (49), til å reagere. I en kommentar lørdag, kaller han Mood «generalen for politikerforakt».

«Hvis du kjenner noen som mener politikere er håpløse folk som bare lyver, og som lengter etter den sterke mann, er denne boken midt i blinken som julegave. For andre bør den være et kaldt grøss nedover ryggen», skriver Alstadheim i sin omtale.

«Bare forakt»

Han mener det er rikelig med forakt for norsk politikk og politikere, og mener blant annet Mood har «bare forakt til overs for ungdom som engasjerer seg i partipolitisk arbeid».

Jeg mener også han er nedlatende overfor unge mennesker som engasjerer seg politisk. Kjetil B. Alstadheim

I det kraftige angrepet på generalløytnantens bok mener Alstadheim omtalen av unge mennesker er nedlatende og bør være til ettertanke for dem som valgte Mood til president i Norges Røde Kors, en stilling han ble valgt til i oktober i år.

Alstadheim mener i tillegg det er mange spor av mann i uniform i boka, og at Mood bruker sin autoritet for å fremme sitt syn i boka.

«Det er sin autoritet og troverdighet som offiser han bruker når han nører opp under forakten for de folkevalgte.»

I UNIFORM: Kjetil B. Alstadheim mener pensjonert generalløytnant Robert Mood bruker sin autoritet fra Forsvaret for å fremme det Alstadheim omtaler som politikerforakt. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
I UNIFORM: Kjetil B. Alstadheim mener pensjonert generalløytnant Robert Mood bruker sin autoritet fra Forsvaret for å fremme det Alstadheim omtaler som politikerforakt. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Mood sier han er forundret over Alstadheims omtale.

- Det er en vinkling som blant annet hevder at man på en måte ikke har rett til å være en offentlig stemme fordi man har en viss bakgrunn. Det er like dumt som å si at journalister og kommentatorer ikke kan mene noe som helst bortsett fra journalistfaget, sier Mood til Dagbladet.

- Hogge hodet av meg

- Jeg er overrasket over det jeg oppfatter som et litt unyansert forsøk på å hogge hodet av meg i stedet for å gjøre det jeg synes han vanligvis er god på, nemlig å reflektere i de store spørsmål og se helheten, sier han.

Han er klar på at han ikke ønsker å belære noen, men mener ledelsesaspektene han har fra en lang karriere i Forsvaret kan være nyttig å reflektere over for alle som har en leder i magen.

Når Alstadheim uttrykker dette som at generalen skal ta kommando for hvordan å lede her i landet, bommer han ganske grovt. Robert Mood

- Når Alstadheim uttrykker dette som at generalen skal ta kommando for hvordan å lede her i landet, bommer han ganske grovt. Det virker ikke som han har lest boka perm til perm, men søkt opp enkelte ord, tatt det og laget sin egen historie. Anbefalingen fra meg er veldig klar: Han burde sette seg ned og lese boka, så kan vi ta en debatt etterpå, sier Mood til Dagbladet.

- Et spill for spillets skyld

Den pensjonerte generalløytnanten og nåværende Røde Kors-presidenten har bosatt seg på Oppegård i Akershus etter sin siste lederpost i Forsvaret, da han var utsending til Nato-hovedkvarteret i Brussel.

58-åringen sier han liker livet som sivilist og at han har fått gode tilbakemeldinger fra folk som har lest boka, også personer med lang fartstid på Stortinget, som han ikke vil navngi. Han mener imidlertid den politiske redaktøren forstår veldig lite av lederskapet norske kvinner og menn har opplevd i militæret.

- Flere politikere sier de kjenner seg godt igjen i det jeg beskriver. Politikken har utviklet seg til et spill for spillets egen skyld med kort tidshorisont, i stedet for at politikerne løfter fram de store spørsmål for vår barns framtid, sier Mood.

- Avstanden for stor

Men han benekter at han har noe politikerforakt, og sier han er imponert over norske politikere, men at det likevel er mangel nasjonal ledelse.

- Er politikere håpløse folk som bare lyver, slik Alstadheim antyder at du mener?

- Nei, definitiv ikke, men det bygges for mange illusjoner. Avstanden mellom realiteten som oppleves og retorikken er blitt så stor at det er blitt et problem i seg selv.

Mood sier han er opptatt av å bruke eksempler fra begge sider i politikken på det han mener er ledelsesproblemer. Han sier blant annet han ikke har sans for Sylvi Listhaugs politikk og det han kaller skremselspropaganda, men at hun likevel utfører det mandatet hun har fått fra flertallet i Stortinget.

- Nedlatende

Alstadheim sier han ønsker Moods stemme velkommen.

- Jeg mener absolutt han bør delta i debatten. Han har veldig mye erfaring fra et viktig område, og det at han som pensjonert deltar i samfunnsdebatten, er veldig positivt.

- Det er skuffende at hans inngang i den debatten blir generaliserende og ubegrunnede angrep på politikere generelt og vårt politiske system, sier han.

- Jeg mener også han er nedlatende overfor unge mennesker som bruker sin fritid for å jobbe frivillig for demokratiet og engasjerer seg i ungdomspolitikk. Det er veldig spesielt når det kommer fra en som er president for en av Norges største og viktigste frivillige organisasjoner.

Alstadheim sier han i hvert fall har lest delene av boka der Mood skriver om politikk.

- Han er en viktig stemme. Det er synd han har skrevet en bok som i så stor grad spiller oppunder en politikerforakt som vi vet finnes.

- Har ikke skremt meg

Mood ble kjent for sitt engasjement da han fortsatt var i uniform. Han kastet seg både inn i debatten om flyktningpolitikk, Norges forsvarsevne og bevæpningsdebatten i politiet. Han fikk refs fra flere som mente han misbrukte sin posisjon som embetsmann til å fremme personlige synspunkter, men også ros for ytringsmot, og fikk blant annet Fritt Ords pris i 2016. Bok begynte han å skrive lenge før han fikk vervet som president i Røde Kors Norge.

- Kritikken har ikke skremt meg fra å si det jeg mener, og det gjør heller ikke Alstadheim, sier 58-åringen.

- Jeg er veldig glad for kommentatorer som Alstadheim. Han kan veldig lite om å være rørlegger, soldat, lærer eller politi, men bidrar med glitrende analyse. Min oppfordring er at vi bør bidra til tydelig debatt. Jeg er ikke diskvalifisert til det på grunn av min bakgrunn. Tvert imot, mener jeg. Mennesker med og uten uniform bør alle få muligheten til å stikke fram haka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer