<strong>REAGERER:</strong> Christian Tybring-Gjedde (Frp), nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, mener generalløytnant og Nato-utsending Robert Mood misbruker sin innflytelse til å få fram sine personlige meninger i media. Foto: Jacques Hvistendahl og Agnete Brun / Dagbladet
REAGERER: Christian Tybring-Gjedde (Frp), nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, mener generalløytnant og Nato-utsending Robert Mood misbruker sin innflytelse til å få fram sine personlige meninger i media. Foto: Jacques Hvistendahl og Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Robert Mood får refs av Christian Tybring-Gjedde

Generalløytnanten har uttalt seg mot væpning av politiet og kalt flyktningpolitikken skammelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Generalløytnant Robert Mood, som er Forsvarets utsending til Nato-hovedkvarteret i Brussel, har de siste ukene kastet seg inn i samfunnsdebatten og åpenlyst kritisert regjeringens politikk når det gjelder bevæpning av politiet og behandlingen av flyktninger fra Syria.

Nå får han kraftig refs av Christian Tybring-Gjedde, nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité for regjeringspartiet Frp. Tybring-Gjedde reagerer sterkt på Moods utspill og kaller dem umusikalske - spesielt i lys av generalløytnantens høye stilling og posisjon i embetsverket.

- De seineste uttalelsene hans er opp mot grensen for hva lojalitetsplikten tillater. Vi kan ikke ha embetsmenn som løper rundt og fremmer sine personlige synspunkter, sier Frp-representanten til Dagbladet.

- Bevæpning dårlig idé I et innlegg publisert i Dagbladet i går gir generalløytnanten uttrykk for at han synes bevæpningen av politiet er en dårlig idé, spesielt etter at det har kommet fram at tjenestemennenes pistoler til enhver tid er ladde.

«La ikke generell væpning bli en symbolsak som undergraver tiltakene vi virkelig trenger», skriver han.

Mood skriver videre at politiets ladde våpen kan bidra til at en situasjon eskalerer i stedet for å roe seg ned. Han viser til at London-politiet er ubevæpnet, og til egen erfaring fra tjenesten.

«Vi var trygge fordi vi var ubevæpnet, skriver Mood», som i 2012 var FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

2. august tvitret generalløytnanten at Europa bør skamme seg, og at Jordan, Libanon og Tyrkia er skinnende eksempler på medmenneskelighet - med klar adresse til politikken som føres overfor flyktninger fra Syria.

- Europa stenger grensene og er opptatt av å hindre og kontrollere for å beskytte seg selv. Det står i sterk kontrast til innsatsen til landene i nærområdene, utdypet han overfor Dagbladet 6. august.

- Aldri opplevd liknende Tybring-Gjedde sier han er svært overrasket over generalløytnantens uttalelser i media.

- Jeg har aldri opplevd at en Nato-utsending uttaler seg slik, sier Frp-representanten.

- Hvilke konsekvenser har Moods uttalelser for offentligheten?

- Uttalelsene kan føre til at folk mister respekten for Forsvaret. Videre kan de svekke tilliten til et uavhenging embetsverk, sier nestlederen i utenriks- og forsvarskomiteen.

- Mood har lang erfaring med så vel bevæpning som den humanitære situasjonen i Syria. Teller ikke det?

- Mange har erfaring på ulike felt, det være seg eldreomsorg eller samferdsel. Men man uttaler seg om det man er ansatt for å gjøre, sier Tybring-Gjedde.

- Misbruker sin innflytelse Frp-representanten understreker at han respekterer Mood som en klok mann.

- Men å uttale seg i politiske saker går ut over hans ansvarsområde og kompetanse. Han misbruker sin innflytelse til å få fram sin personlige mening i media.

Hovedproblemet for Tybring-Gjedde er ikke at Mood uttaler seg mot sin oppdragsgiver og regjering, framholder han.

- Jeg ville reagert med samme skepsis dersom Mood hadde uttalt seg like politisk og støttet sittende regjering, sier han.

- Håper det ikke utarter - Vil dette få noen konsekvenser for Moods stilling?

- Nei - min kommentar er ment som et signal til ham fra et regjeringsparti. Men jeg håper han lar det bli med dette, at det ikke utarter til at han uttaler seg også på andre felt, sier Christian Tybring-Gjedde.

I en kort kommentar gir Robert Mood uttrykk for forståelse for at utspillene hans vekker politiske reaksjoner.

«Jeg er innforstått med at min deltakelse i samfunnsdebatten, basert på egne erfaringer, men ut over eget ansvarsområde, er opp mot grensen for hvordan sittende embetsmenn bør engasjere seg. Jeg forstår signalet og har ingen kommentar ut over det», skriver generalløytnanten i en e-post til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer