Robert Mood i tvil om Afghanistan-innsats

Stiller spørsmål ved om norske soldater virkelig har bidratt til fred i landet.

Major-General Robert Mood, head of the UN Supervision Mission in Syria and Chief Military Observer, speaks during a news conference held with Kofi Annan, Joint Special Envoy of the United Nations and the Arab League for Syria, not seen, at the United Nations in Geneva, Switzerland, Friday, June 22, 2012. Annan says he believes Iran should be involved in efforts to end the violence in Syria. He says he is working to convene a so-called `contact group' meeting on Syria in Geneva on June 30. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini)
Major-General Robert Mood, head of the UN Supervision Mission in Syria and Chief Military Observer, speaks during a news conference held with Kofi Annan, Joint Special Envoy of the United Nations and the Arab League for Syria, not seen, at the United Nations in Geneva, Switzerland, Friday, June 22, 2012. Annan says he believes Iran should be involved in efforts to end the violence in Syria. He says he is working to convene a so-called `contact group' meeting on Syria in Geneva on June 30. (AP Photo/Keystone, Martial Trezzini) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Generalmajor Robert Mood sier at han er i tvil om verdien av det norske militære nærværet i Afghanistan.

I en kronikk i Aftenposten fredag skriver Mood, som nå er sjef for veterantjenesten, at han er usikker på om innsatsen i Afghanistan var verdt det. Han stiller spørsmål ved om norske soldater virkelig har bidratt til fred i landet.

«Jeg har ikke alle svar. Jeg er ikke sikker på om de over 7 000 norske afghaistanveteranene har bidratt til å gjøre Afghanistan fredeligere. Jeg vet ikke om de har bidratt til å gjøre situasjonen verre. Jeg er ikke sikker på om den norske innsatsen var verd det», skriver han blant annet.

Norge er nå i ferd med å avslutte sitt engasjement i Afghanistan, og Mood mener det er viktig å diskutere om innsatsen til de norske styrkene hadde noen effekt.

- Dette er den veldig viktige, store debatten. Om militær intervensjon, bruk av militære virkemidler. Om de liv det internasjonale samfunn har ofret i Afghanistan, og mange har ofret mer enn oss, fører til et stabilt Afghanistan de neste 15-20 årene. Det er den samme debatten vi må ta om intervensjonen i Irak, og om det veldig synlige fraværet av intervensjon i Syria, utdyper Mood.

Han understreker samtidig at Norge fortsatt vil ha 260 soldater i Afghanistan ut 2013, og at oppdraget ennå ikke er fullført.

- ISAFs innsats har sørget for at Afghanistan ikke ble et fristed for terrorisme, og for at afghanerne har en unik mulighet til å forme framtiden selv. Så får vi håpe at det blir en positiv fremtid, sier han.

Robert Mood kom nylig tilbake fra oppdraget som leder av FNs observatørstyrke i Syria. Han har tidligere vært generalinspektør for Hæren og sjef for elitestyrken Telemark bataljon. Han har også vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer