Robert Mugabe (89) går for ny valgseier i Zimbabwe

Har regjert i 33 år.

VALG: Zimbabwes president Robert Mugabe og hans kone Grace hilser på tilskuerne etter hans tale i Harare i går. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE/NTB SCANPIX
VALG: Zimbabwes president Robert Mugabe og hans kone Grace hilser på tilskuerne etter hans tale i Harare i går. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mugabe har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1980. I tre årtier har han skjøvet til side alt av utfordrere og holdt politiske motstandere i sjakk gjennom et hardt og flere ganger brutalt grep om makten.

Onsdag prøver Morgan Tsvangirai å utfordre ham for tredje gang. Utfallet er usikkert, men Mugabes motstandere tviler på at det vil bli et rettferdig valg.

Et like hardt slag om fremtiden kjempes også i kulissene i Mugabes parti ZANU-PF.

89 år gamle Mugabe har nektet å utnevne noen arvtaker i partiet. To leirer kjemper derfor for å komme seg opp og fram, én ledet av visepresident Joice Mujuru og én ledet av forsvarsminister Emmerson Mnangagwa.

- Stoler ikke på noen Mugabes manglende vilje til å utpeke og bygge opp en arvtaker betyr at han ikke kan stole på noen i ZANU-PF, mener Shakespeare Hamauswa ved University of Zimbabwe.

Mugabe har ikke vist tegn til å slakke på grepet, selv om det går rykter om skrantende helse.

- Dette er en kamp for livet vårt. Det er en kamp om overlevelse, sa presidenten til 20 000 tilhengere da han startet valgkampen.

Krisetrette zimbabwere skal onsdag avgi stemme både i første runde av presidentvalget og valg til ny nasjonalforsamling.

Tredje forsøk Mugabes hovedmotstander er igjen 61 år gamle Morgan Tsvangirai, som for tredje gang prøver å velte presidenten fra makten. Han anklager Mugabe for å ha manipulert velgerregisteret i et «desperat forsøk på å undergrave folkets vilje».

Landets valghistorie gir få grunner til å håpe på et fredelig og rettferdig valg onsdag. I 2008 vant Tsvangirai første valgrunde, men trakk seg etter at en rekke av tilhengerne hans ble drept.

Det ble gjennomført en meningsmåling for ett år siden som viste jevnt løp mellom de to hovedpartiene, men en firedel av de spurte nektet å svare på hvem de foretrekker. Meningsmålingsinstituttet Afrobarometer opererte dermed med en «fryktmargin» i stedet for feilmargin.

Fornuftsekteskap Mugabe og Tsvangirai gikk inn i et regjeringssamarbeid etter forrige valg i det som beskrives som et fornuftsekteskap. Tsvangirai ble statsminister, mens Mugabe holdt presidentposten.

Samarbeidet resulterte i en ny grunnlov, men flere lovede reformer er ikke blitt gjennomført.

Hæren, politiet og valgorganer er fortsatt under Mugabes kontroll. Tsvangirais allierte, uavhengige jurister, ikke-statlige organisasjoner og pressen er blitt utsatt for trusler i oppkjøringen til årets valg.

Vestlige valgobservatører har ikke fått lov til å følge valget, men afrikanske observatører er på plass. Og noen av dem er mer positive.

- Vi mener de vil klare seg, sier Nkosazana Dlamini-Zuma fra Den afrikanske union.

(NTB)