<strong>FÅR MER MAKT:</strong> Robert Mugabe (90) blir ny leder for Den afrikanske union, ble det klart under AU-toppmøtet i Addis Abeba i formiddag. Foto: AP / NTB scanpix
FÅR MER MAKT: Robert Mugabe (90) blir ny leder for Den afrikanske union, ble det klart under AU-toppmøtet i Addis Abeba i formiddag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Robert Mugabe (90) valgt til ny leder for Den afrikanske union

- Viser at AU er en «diktatorklubb».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Robert Mugabe (90) blir ny leder for Den afrikanske union, ble det klart under AU-toppmøtet i Addis Abeba i formiddag.

Mandatet varer ett år og går på rundgang. Selv om vervet er hovedsakelig symbolsk, er utnevnelsen av Mugabe likevel svært kontroversielt.

Den afrikanske union (AU) er en samarbeidsorganisasjon av og for 53 afrikanske stater. AU ble opprettet i 2002 og er en etterfølger etter Organisasjonen av afrikansk enhet (OAU). Organisasjonens hovedkvarter ligger i Etiopias hovedstad.

Boko Haram Blant organisasjonens mål er å øke samarbeidet og integrasjonen mellom afrikanske stater, forsvare felles afrikanske interesser og arbeide for fred og stabilitet.

En av AUs viktigste oppgaver er kampen mot islamistgruppa Boko Baram - som har terrorisert Nigeria og nabolandene i flere år. AU varslet denne uka at de skal etablere en ny regional styrke som skal telle 7500 soldater. Innsatsen er blitt mødt av skepsis fra Nigeria, som har sagt at de ikke trenger hjelp fra verken FN eller AU.

Også ebolasituasjonen i Vest-Afrika står på toppen av AUs agenda, melder sørafrikanske The Times.

Nå blir det en av verdens mest utskjelte statsledere som skal lede disse to svært viktige kampene.

«Diktatorklubb» Despoten har siden han først ble omtalt som en frigjøringshelt og et stort ledertalent på 1980-tallet, utviklet seg til å bli en av Afrikas verste diktatorer.

Mugabe har sittet med makta i Zimbabwe i 35 år, etter å gjentatte ganger ha vunnet påstått demokratiske valg gjennom bruk av vold og trusler. Bare Teodoro Obiang i Ekvatorial Guinea og Jose Eduardo dos Santos i Angola har sittet lenger. Zimbabwe er tross enorme naturrikdommer et lutfattig land, der størsteparten av verdiene havner i lomma på Mugabe og hans nærmeste.

Valget av 90 år gamle Mugabe er da heller ikke ukontroversielt.

Zimbabwiske NewsDay skriver på lederplass at valget av Mugabe - på tross av gjentatte alarmer fra menneskerettighetsgrupper verden over - befester AUs rykte som en «diktatorklubb».

Øker norsk støtte I januar ble det klart at Norge øker sitt samarbeid til AU - blant annet for å bekjempe ekstremistgrupper som Boko Haram.

- Norge er allerede engasjert i fredsmegling i Sør-Sudan. Vi ønsker å bidra mer i Nigeria, sa utenriksminister Børge Brende (H) til NRK.

Brende understreket at Norge ikke vil starte egne initiativer, men støtte AU i sitt arbeid. Statssekretær Bård Glad Pedersen i UD påpeker at formannsvervet i AU er ettårig og går på rundgang blant AU-landenes statsledere.

Kritisk - Denne gangen var det sørlige Afrikas tur og Zimbabwe leder det sørlige Afrikas samarbeidsorganisasjon, SADC. Norge har ingen anledning til å påvirke valg av formann i AU. Vi håper ikke at dette valget vil føre til feil fokus på de viktige utfordringene det afrikanske kontinentet står overfor, blant annet når det gjelder demokratiutvikling og menneskerettigheter, sier Glad Pedersen.

- et er ingen hemmelighet at Norge er kritisk til menneskerettighetssituasjonen i Zimbabwe og til Mugabes politikk. Vi har gjentatte ganger tatt opp dette. Situasjonen er spesielt bekymringsfull når det gjelder systematisk, offentlig vold og håndtering av internt fordrevne personer. Vi støtter derfor menneskerettighetsforsvarere og rettighetsorganisasjoner i landet. Norge har også bidratt til å etablere landets menneskerettighetskommisjon.

Mugabe overtar etter Mauritanias president Ould Abdel Aziz.

<strong>ØKER STØTTEN:</strong> I januar ble det klart at Norge øker sin støtte til AU - blant annet for å bekjempe ekstremistgrupper som Boko Haram.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ØKER STØTTEN: I januar ble det klart at Norge øker sin støtte til AU - blant annet for å bekjempe ekstremistgrupper som Boko Haram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer