BLE 90: Zimbabwes president Robert Mugabe holder seg tilsynelatende fryktelig godt. Her taler han under den store feiringa av 90-årsdagen sin i februar. Foto: AFP / NTB scanpix
BLE 90: Zimbabwes president Robert Mugabe holder seg tilsynelatende fryktelig godt. Her taler han under den store feiringa av 90-årsdagen sin i februar. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Robert Mugabe ber om lønnsøkning til seg selv

- Presidenten er også en arbeider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zimbabwes økonomi har bedret seg noe de siste årene, men landet har fortsatt en skyhøy arbeidsløshet og mottar store summer i lån og bistand.

Landets nå 90-årige despot Robert Mugabe vil nå ha høyere lønn.

Selv om han skal være god for over en milliard dollar, mener han kanskje at det ble for dyrt å bruke tre millioner euro på å arrangere bryllup, slik han gjorde da datteren Bona giftet seg tidligere denne måneden. Mugabes 90-årsdag i februar kostet «bare» en million dollar - men da fikk presidentens partifeller satt igang en kronerulling, slik at han slapp å punge ut på egen hånd.

Ifølge New Zimbabwe var det på et forsinket bursdagsarrangement, der Mugabe holdt en tale for offentlig ansatte, at han kom med fagre løfter om økt lønn.

Milliardformue Gjennomsnittslønnen for offentlig ansatte er ifølge Daily Telegraph omkring 2000 kroner i måneden. Mugabe selv har en månedslønn på omkring 50 000 kroner.

Det høres i utgangspunktet ikke så avskrekkende ut for en statsleder. Om dette var Mugabes eneste inntekter ville han eksempelvis tjene betraktelig mindre enn sjefen for et offentlig helseforsikringsfond, som zimbabwisk presse har avslørt at tjener godt over 1,3 millioner kroner - i måneden.

Men Mugabes utbetalte lønn er bare en bitteliten brøkdel av hans totale utbetalinger og eiendeler.

I Wikileaks-dokumenter offentliggjort i 2011 går det fram at Mugabes personlige formue anslås til å være over en milliard dollar.

- Presidenten er selv en arbeider I talen lovte Mugabe de offentlig ansatte at en lønnsøkning skulle være på plass allerede fra neste måned, noe finansminister Patrick Chinamasa ville offentliggjøre.

- Jeg har fått forsikringer om at vi vil bli betalt. Og presidenten er selv en arbeider - 1. april lurer ikke oss, annonserte Mugabe til stormende jubel.

Etter at zimbabwiske aviser i det siste har avslørt en rekke graverende korrupsjonssaker i offentlig eide bedrifter, blant annet flyselskapet Air Zimbabwe, lover presidenten også å slå ned på korrupsjon.

- Om det viser seg å forekomme korrupsjon skal jeg love dere at vi skal slå ned på det, sa Mugabe.

Hemmelige kontoer Presidenten er selv knyttet til omfattende korrupsjon.

Helt nøyaktig hvor mye penger Mugabe har, er det svært få som vet. Men det er gjort flere kvalifiserte anslag.

I dokumenter offentliggjort av Wikileaks hevder amerikanske diplomater at Mugabes personlige formue er på over en milliard dollar - og at brorparten av summen er investert i selskaper utenfor Zimbabwes grenser.

Mugabe skal ha hemmelige kontoer både i Sveits, de britiske kanaløyene og Bahamas, og han skal også eie flere slott i Skottland. Mange av investeringene foregår i flere ledd, med skallselskaper eller mellommenn.

Et eksempel på dette er også avslørt av Wikileaks: